Hlavní obsah

Fotbalové MS 2022 se bude hrát na podzim, finále bude v prosinci

Aktualizováno

Fotbalové mistrovství světa v roce 2022 v Kataru se bude hrát na podzim. Začít by mělo 20. nebo 21. listopadu a vyvrcholí finálovým zápasem 18. prosince. Rozhodl o tom výkonný výbor FIFA v Curychu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Stadión Khalifa pro MS 2022 v Kataru

Šampionát se tradičně hraje v červnu a v červenci, v té době ale v Kataru panují až padesátistupňová vedra. Speciální pracovní skupina FIFA proto vybírala z několika alternativ a přiklonila se k podzimu. Turnaj měl podle tohoto scénáře odstartovat 26. listopadu a skončit finálovým duelem 23. prosince.

Proti tomu se však postavil předseda FIFA Sepp Blatter a výkonný výbor dnes odsouhlasil jeho návrh na vyvrcholení turnaje v neděli 18. prosince, kdy je v Kataru státní svátek. V poslední době šampionáty trvaly až 32 dnů, zkrácený model pro rok 2022 bude mít 28 nebo 29 dnů.

"Je to pro nás velký krok. Konečně víme, kdy bude turnaj končit. Je to neděle, navíc státní svátek v Kataru, takže to vychází perfektně. Budete mít dost času na vánoční nákupy," uvedl mluvčí FIFA Walter De Gregorio.

Předvánoční termín MS značně popudil zejména evropské kluby a soutěže, kterým změna výrazně naruší termínovou listinu. Blatter nicméně předem vyloučil možnost finančního odškodnění klubů a lig, které kvůli šampionátu v netradičním termínu čeká přestávka.

Sezóna bude začínat možná už v červnu

"Znamená to, že ligy budou muset skončit koncem října. Musí tam být přípravné období. Asi se na podzim odehraje méně kol než obvykle, sezona také bude muset začít už v červnu či na začátku července, což týmům zkrátí letní přípravu," řekl ČTK ředitel profesionálního fotbalu FAČR Tomáš Bárta. "Jistě to ovlivní i následující sezónu 2023/24, jelikož se sezona protáhne výrazně do léta," dodal.

FIFA se dlouhodobě klonila k variantě listopad-prosinec, prezident UEFA Michel Platini byl příznivcem ledna a února. S tím však nesouhlasil Mezinárodní olympijský výbor, protože by se MS krylo s obdobím před zimními olympijskými hrami. Asociace evropských klubů ECA a sdružení evropských lig EPFL zase chtěly hrát v květnu.

"Bude to velmi nepříjemné. Musíme udělat to nejlepší, co půjde. Jedinou světlou stránkou je, že je dlouhá doba se na to připravit," uvedl šéf týmu Stoke z Premier League Peter Coates.

"Samozřejmě to ani z německého pohledu není potěšitelné, na odkladu na zimu závisí neuvěřitelně moc věcí. V Evropě jsme preferovali spíš leden. Bude to znamenat mnohem větší výdaje, ale nemá cenu lamentovat. Musíme hledět dopředu a hledat vhodná řešení," řekl prezident německého svazu Wolfgang Niersbach.

FIFA zároveň vybrala pořadatele MS fotbalistek v roce 2019, Francii dala přednost před jihokorejskou kandidaturou.

Reklama

Související témata: