Hlavní obsah

MS v Kataru podle Bárty ukončí ligy už na konci října

Posunutí fotbalového mistrovství světa v roce 2022 v Kataru na listopad a prosinec bude podle ředitele české ligy Tomáše Bárty znamenat ukončení podzimní části sezóny už na konci října. České nejvyšší soutěže se však změna podle něj nedotkne tak výrazně jako lig bez zimních přestávek, jako jsou anglická Premier League nebo španělská liga.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter

Článek

Světový šampionát se tradičně hraje v červnu a v červenci, v té době ale v Kataru panují až padesátistupňová vedra. Proto výkonný výbor FIFA ve čtvrtek rozhodl o tom, že v roce 2022 turnaj odstartuje 20. nebo 21. listopadu a vyvrcholí 18. prosince.

"To znamená, že ligy budou muset skončit koncem října. Musí tam být přípravné období. Asi se tak na podzim odehraje méně kol než obvykle, sezóna také bude muset začít už v červnu či na začátku července, což týmům zkrátí letní přípravu," vyjmenoval v rozhovoru s ČTK Bárta, který jako šéf ligy nyní sestavuje termínový kalendář.

"Ovlivní to však jistě i následující sezónu 2023/24. Kluby totiž budou tlačeny k tomu, aby jaro 2023 ukončily až v červnu, což naruší termíny následující sezóny. A posuny termínů mohou zasáhnout i do předcházející sezóny 2021/22, která asi bude muset končit dříve," připomněl.

Změna termínů o měsíc

Ačkoli půjde do výrazný zásah do kalendáře, předpokládá, že česká soutěž se s tím vypořádá poměrně dobře, jelikož podzim většinou končí v závěru listopadu a následuje zimní přestávka. Termíny se tak posunou zhruba o měsíc. "Teď je to rozvržené tak, že 16 kol se hraje na podzim a 14 na jaře. Takže se může stát, že se to otočí a více kol bude na jaře," naznačil Bárta.

To v Anglii a Španělsku zimní přestávku nemají, a tak tamní ligy přijdou minimálně o dva měsíce. "Je třeba říct, že daleko větší problém to bude pro Anglii a Španělsko. Také to výrazně zasáhne do evropských pohárů. Bude se muset celý kalendář posunout. Základní skupiny Ligy mistrů tak budou muset začít už v červenci, protože nebudou moci vrcholit jako nyní v prosinci," upozornil Bárta.

Právě kalendář UEFA bude zásadní i pro podobu české ligy. "Tvorba kalendáře se bude odvíjet od termínové listiny UEFA, jak ta poskládá jednotlivá předkola a kola evropských pohárů. Do toho se pak my budeme trefovat," dodal Bárta.

Změna českou ligu ovlivní i v případě, že by se český národní tým na šampionát neprobojoval. "Zásah bude každopádně. Fotbal je globální záležitost, máme v lize spoustu cizinců a určitě bude nařízení FIFA, které budeme muset respektovat a uvolňovat hráče. Pak by to asi bylo na Ligovém shromáždění, zda by kluby chtěly pokračovat, když by někteří hráči odjeli reprezentovat například Bosnu či jiné země. Každopádně by v takovém případě rozhodovaly kluby," upozornil Bárta.

Reklama