Hlavní obsah

My už nevyhráli tak dlouho, že jsme ani nevěděli, jaký pokřik spustit, přiznal autor vítězné trefy Skalák

Praha

Nekompromisně proměněnou penaltou rozhodl o výhře české fotbalové jedenadvacítky nad vrstevníky z Portugalska, v kabině však byl mladoboleslavský exekutor Jiří Skalák vítězstvím v přípravném duelu zaskočen stejně, jako jeho spoluhráči. „Vždyť my nevyhráli už tak dlouho, že jsme ani nevěděli, jaký vítězný pokřik spustit,“ prozrazoval poté, co mladý Dovalilův tým po čtyřech předchozích duelech konečně také okusil slast z vítězství.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Skalák střílí z penalty vítězný gól v přátelském duelu jednadvacítky s Portugalskem.

Článek
Fotogalerie

Konečně jste také poznali, jak v přípravě na EURO chutná vítězství, takže se vám muselo hodně ulevit...

Však už bylo na čase. Měli jsme sice kus štěstí, neboť nám třikrát pomohlo břevno, ale i my příležitosti měli. Hlavně Tomáš Přikryl se do nich dostával a jen škoda, že je neproměnil. Za vítězstvím jsme ale šli a zasloužili si ho. I proto, že jsme konečně vstřelili gól, i když přišel z penalty.

Výhra se ale rodila hodně těžce...

Pochopitelně, protože Portugalci, stejně jako předtím Angličané nebo Němci byli výborní na balónu a příležitosti si připravovali. Koubek ovšem zachytal výborně.

Rozřešení nakonec musela přinést penalta, jejíž exekuce jste se bez váhání ujal.

Bylo nás určeno několik, ale já si věřil, protože na jaře se mně hraje v lize dobře a i střelecky se mně daří. A hlavně - dopředu jsem věděl, kam budu střílet.

Brankář Fernandesovi, který faulem na Housku penaltu zavinil, jste nedal umístěnou bombou sebemenší šanci, takže máte na kontě první gól v reprezentačním dresu jedenadvacítky. Dojde i na oslavu?

Těžko, protože už ve středu hrajeme s Mladou Boleslaví pohárový zápas na Slovácku a já se musím hned vydat za mužstvem.

Ale pojedete s povzbuzujícím vědomím, že i jedenadvacítka dokáže vyhrávat. Vítězství nad Portugalci, kteří jsou rovněž účastníky červnového šampionátu, by vám mělo pomoci k větší sebedůvěře a sebevědomí.

To určitě. Vždyť my nevyhráli už tak dlouho, že jsme ani nevěděli, jaký vítězný pokřik v kabině spustit.

Nakonec se ale řev přece jen ozval. Improvizace?

Brabec s Petrem Koubou narychlo něco složili.

Do červnového evropského šampionátu chybí necelých osmdesát dnů, takže do klubů jste se rozjížděli určitě s vědomím, že podobné zápasy by bylo dobré zopakovat i na mistrovství Evropy v Praze.

Soustředění se povedlo, škoda jen utkání s Anglií, které jsme prohráli, i když jsme špatně nezahráli. Teď jsme ovšem porazili Portugalce a na předvedený výkon musíme navázat. Předpokládá to, aby každý z nás odváděl v klubu maximum a na šampionát se co nejlépe připravil.

A všichni dohromady jste se připravili i na hráče, kteří do vašeho týmu věkově patří, ale během duelů s Angličany a Portugalci byli zranění, nebo byli ve službách reprezentačního áčka. Bude to představovat komplikaci?

Nemyslím, protože se s nimi známe, takže by to problém být neměl. Nemluvě o tom, že před šampionátem je plánované ještě desetidenní soustředění v Rakousku, v jehož rámci bychom měli další dvě utkání ještě sehrát. A hlavně - teprve uvidíme, jak bude konečná nominace vypadat a kdo se v ní objeví.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen