Hlavní obsah

Jako Němci nebudeme, ale fungovat to může, potvrdil si Dovalil před šampionátem jedenadvacítek

Praha

Ulevilo se mu. Aby ne, když jeho mladíci po sérii čtyř předchozích zápasů bez výhry poslední ostrý test před červnovým evropským šampionátem zvládli a své portugalské vrstevníky, kteří budou rovněž na mistrovství Evropy, přece jen porazili. „Každý trenér je rád, když jeho mužstvo vyhraje. My chtěli odčinit předchozí výsledky v přípravě, což se povedlo,“ kvitoval kouč reprezentační fotbalové jedenadvacítky Jakub Dovalil, že jeho svěřencům narostlo výhrou sebevědomí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jakub Dovalil během přípravných duelů v Praze.

Článek
Fotogalerie

Úleva je na vás patrná. Do zahájení šampionátu jedenadvacítek chybí necelých osmdesát dnů a i váš tým poznal, jak chutná vítězství. Asi v pravou chvíli.

Měli jsme štěstí, což nepopírám, neboť nám třikrát pomohlo břevno, ale i my jsme si šance připravili. Ale za to, jak kluci pracovali během soustředění a jakou z nich cítím touhu něco dokázat, si výhru zasloužili.

Nadřeli se ne ni ale neskutečně, neboť pro ně představuje neřešitelný problém dát gól ze hry.

S přechodovou fází se potýkáme dlouhodobě, koncovka nás skutečně trápí, takže góly dáváme jen ze standardních situací. Dánům jsme tak dali dva, Němcům jeden, proti Portugalcům jsme skórovali z penalty. Samozřejmě že už bych si také přál, abychom dali nějakou branku ze hry.

Přikryl k tomu měl proti Portugalcům dvakrát hodně blízko, ale obě šance trestuhodně spálil. Vyčítal jste mu hodně zmařené příležitosti?

Vůbec, já byl rád, že se do šancí vůbec dostal. Musíme brát v úvahu, že jsou to pořád mladí hráči. Třeba přijde čas, kdy alespoň jednu ze tří příležitostí promění. Na Přikrylovi je patrné, že ve Spartě moc šanci nedostával a navíc neabsolvoval celou přípravu, takže určitá nerozehranost je na něm patrná. Teď, kdy hostuje v Dukle, by to mělo být lepší.

Zatímco v ofenzivě to dál skřípe, defenziva tentokrát fungovala spolehlivě, i když s přispěním notné dávky štěstí a za pomoci břeven, od nichž se portugalské střely odrážely.

A to jsem měl právě z obranné hry obavy. Brabec sice ve Spartě nastupuje pravidelně, ale na Baránkovi je po přestupu z Ostravy do Plzně patrná určitá nerozehranost. Bude na něm, aby se na červnový šampionát stoprocentně připravil.

Nulu jste ovšem proti ofenzivně laděným Portugalcům udrželi, což by mohl být příslib.

Když uhrajeme nulu, měla by panovat spokojenost. Tu moji ovšem dávám do uvozovek, protože chyby se v naší hře objevovaly. Obrana se měla víc vysouvat, komunikace mezi beky a Takácsem vázla, čímž se Portugalcům nabízel prostor ke střelbě. Ale na druhou stranu jsme zvládli soupeřovy standardky, stejně jako jsme eliminovali portugalský přechod do útoku, což bylo nesporné plus.

V souvislosti s defenzívou se nabízí otázka, zda už máte vyřešeno, zda bude gólmanskou jedničkou Pavlenka, nebo Koubek?

Představu už víceméně mám. Dobré je, že všichni tři gólmani ve svých klubech pravidelně chytají. Pavlenka v Ostravě, Koubek v Hradci Králové, Reichl v druholigové Olomouci, kde navíc zažívá tlak spojený s bitvou o postup.

Problémem bude naopak najít pravého hráče pro střed zálohy. Tvořivého, schopného dát hře myšlenku a nápad, navíc i dirigovat spoluhráče. Máte po přípravných duelech s Angličany a Portugalci o trochu víc jasno?

Tentokrát s námi byl vůbec poprvé Hrubý, který stejně jako ve Slavii zahrával většinu standardních situací a výkonem určitě nezklamal. Variant se ale nabízí víc, protože máme k dispozici Přikryla, Housku, Trávníka, Zmrhala. Bude záležet na nás, jak šťastnou ruku budeme mít, až po někom z nich sáhneme.

Šampionát začne v Praze za necelých osmdesát dnů. Nakolik máte v tuto chvíli jasno o kádru, který nominujete?

Tak na osmdesát procent. Z třiadvaceti hráčů, kteří s námi jezdili, bych v tuto chvíli vybral patnáct až sedmnáct.

Ještě před šampionátem absolvujete závěrečné soustředění v Rakousku, kde plánujete i poslední přípravné zápasy. V nich zřejmě vykrystalizuje definitivní sestava...

Uvidíme, jak všechno dopadne, protože nová jedenadvacítka už hraje přípravné zápasy a klubové celky si zase budou vybírat dovolenou. Soupeři se tudíž hledají těžce. Dvě utkání bych ale sehrát chtěl.

S reprezentačním protivníkem?

To nejraději. Mám představu, že soupeř by za námi mohl do Rakouska přiletět a my sehráli zápas tam.

A pak už přijde mistrovství Evropy, na němž se od vašeho celku očekává minimálně postup ze skupiny. Zvládnete tuto roli?

V přípravných zápasech s Angličany a Portugalci se moji hráči přesvědčili, že pokud dají do každého zápasu nasazení, agresivitu a určitou kvalitu, mohou uspět. Fotbalově nebudeme sice lepší, než třeba Němci, ale pokud budeme mít dobrou organizaci hry, přidáme přechodovou fázi a bojovnost, a navíc nám v roli dvanáctého hráče pomohou diváci, může to fungovat.

Reklama

Související témata: