Hlavní obsah

Seberte Rusku MS ve fotbale, vyzvali američtí senátoři vedení FIFA

Washington/Curych

Vůči současné politice Ruska se vymezuje jak Evropská unie, tak Spojené státy. A nejde už jen o ekonomické sankce. Američtí senátoři se domnívají, že poskytnout Rusku možnost pořádání světového šampionátu v této době, není správný krok. Proto vyzvali vedení FIFA, aby Moskvě odebrali pořadatelství pro mistrovství světa v roce 2018.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter bude muset řešit dopis od amerických senátorů.

Článek

Třináct amerických senátorů, kteří dopis do sídla FIFA ve švýcarském Curychu zaslali, označuje jako důvod svého návrhu anexi Krymu a události na východě Ukrajiny.

„Možnost pořádat mistrovství světa ve fotbale v Rusku nepřiměřeně posiluje prestiž ruského prezidenta Putina v době, kdy by mělo být jeho chování odsouzeno. Navíc poskytuje (celé zemi) ekonomickou úlevu v době, kdy velká část mezinárodního společenství uvaluje na Rusko sankce," stojí v dopise, který vysocí američtí politici zaslali prezidentovi FIFA Seppu Blatterovi.

Pod dopis připojili své podpisy jak senátoři demokratičtí, tak republikáni. Mezi nimi například i bývalý rival Baracka Obamy v boji o prezidentské křeslo John McCain. Senátoři zaslali kopii dopisu i na Fotbalový svaz Spojených států.

Rusku přiřklo pořádání mistrovství světa vedení FIFA ve volbách v Curychu před pěti lety. Šampionát by se měl hrát od 14. června do 15. července 2018, finále by se mělo odehrát v Moskvě.

Mělo by vedení FIFA odebrat Rusku pořádání MS v roce 2018?
Ano
51,9 %
Ne
48,1 %
Celkem hlasovalo 16121 čtenářů.

Reklama

Související témata: