Hlavní obsah

Na výpravu Fenerbahce sáhla smrt! Na místě řidiče byla všude krev, líčil šokovaný Kadlec

Praha

Vychutnával si vítězství, k němuž přispěl na hřišti během druhého poločasu. Cestou na letiště po triumfu 5:1 na půdě Rizesporu si obránce české fotbalové reprezentace a tureckého Fenerbahce Michal Kadlec pročítal textové zprávy, když najednou někdo postřelil řidiče autobusu výpravy z Istanbulu. S ohledem na místo incidentu celá výprava unikla smrti. „Šlo o připravený útok. Raději ani nedomýšlím, co se mohlo stát," řekl třicetiletý borec v rozhovoru pro Sport.cz.

Na autobus Fenerbahce se střílelo

 
Článek

Můžete popsat, co se cestou na letiště po sobotním utkání v Rizesporu přihodilo?

Mířili jsme po pobřeží ze stadiónu do Trabzonu, kde na nás čekalo letadlo. Normálně je to asi čtyřicet minut cesty. Já seděl v šesté řadě na straně řidiče, díval jsem se do telefonu a slyšel ránu. Nejdříve jsem myslel, že má autobus defekt. Pak jsem viděl týmového doktora, jak běží dopředu. Autobus začal brzdit, dostali jsme lehký smyk.

Věděli jste hned, že se jedná o střelbu? Stačili jste zalehnout do uličky autobusu?

Vše se odehrálo ve vteřinách. Navíc podle všeho se jednalo o jediný výstřel. Podle policistů z brokovnice, která se používá k lovu zvěře. Někdo nám říkal, že to byly jen kameny. Ale bylo hned jasné, že šlo o střelbu, což bylo patrné na skle. Měli jsme prostřelené boční i čelní okno. Následně jsme zjišťovali podrobnosti a pomáhali policii určit přesné místo střelby.

Máte už bližší informace z vyšetřování?

Podle všeho šlo o cílený a připravený útok. Bylo to přesně v místě, kde je nájezd na most, který lemuje čtyřmetrový sráz. Podle prvních šetření bylo cílem zasáhnout řidiče, jenž ztratí kontrolu nad autobusem a dojde k nehodě. Nechci ani domýšlet, co se mohlo stát. Naštěstí k řidiči hned přispěchal člen ochranky přítomný v autobuse a pomohl se zastavením, abychom se nevybourali.

V Turecku bývá běžný policejní doprovod. Při daném incidentu jste ochranu neměli?

Měli. Auto s policisty jelo před autobusem. Právě do něj byl bleskově naložen zraněný řidič a policisté s ním mířili do nemocnice. Za námi byli v koloně fanoušci a zástupci médií. Vše se odehrálo na dvouproudové rychlostní komunikaci. Podle vyšetřování někdo střílel z pruhů v protisměru.

V minulosti jste popisoval, že mince či kameny létající z ochozů vás už nemohou překvapit. Ale když dojde na střelbu, nehoní se člověku hlavou myšlenky na ukončení angažmá?

No tak, člověka napadá spousta věcí... Jsem v šoku. Mince či létající kameny jsou podle mého za hranicí. Ale tohle je úplně jiný level. Fakt neskutečné. Já si to ani neuvědomuji. Je neuvěřitelné, že je někdo schopný střílet cíleně na řidiče plně obsazeného autobusu. Klidně mohl být řidič mrtvý. S ním i někdo další. Ovládá mě spíše pocit bezradnosti.

Rozebírali jste vše se spoluhráči? Jaké byly reakce?

Všichni to zpočátku brali na lehkou váhu, až později všem docházelo, co se stalo. Bylo to jako z filmu. Místo řidiče bylo od krve, volant od krve, palubní deska od krve. Člověk nestačí říct ani ťuk. Strašné. Fakt strašné. Okamžitě byly všude televizní štáby, kamery. Zůstali jsme na místě asi třicet minut, pak jsme se malým policejním autobusem přesunuli na letiště.

Padá útok na některý z táborů znepřátelených fanoušků?

Spekuluje se o příznivcích Trabzonsporu. Ti na nás házeli v minulosti kameny. Navíc vše se odehrálo na předměstí Trabzonu. Ale nic není uzavřené.

Přijal klub nějaká speciální opatření? Nehlídá vás nyní ochranka?

Měli jsme v neděli jen dvacetiminutové vyklusání, na pondělí jsme dostali volno. V úterý jsme měli hrát pohárové utkání, ale bylo odloženo. A podle posledních informací i ligový duel proti Bursasporu, jenž byl na programu příští pondělí. V Istanbulu ochranu nemáme. Tady by si, doufám, nikdo nic nedovolil. Co se týče venkovních utkání, zatím se vše řeší. Už nyní byla bezpečnost z mého pohledu na vysoké úrovni. Jezdí s námi asi šest členů ochranky, hlídají autobus, hotel. Pokaždé nás doprovázejí policisté. Na ochranu se hodně dbá. Ale uvidíme, co se bude dít po tomto incidentu.

Reklama

Související témata: