Hlavní obsah

Vrba zabrousil ke svým začátkům. Spávali jsme na žíněnkách, vzpomínal

Praha

Nevyrostli by bez nich Nedvědové, Jágrové, Štěpánkové. Obětují čas, rodinu, finanční ohodnocení je přitom minimální nebo žádné. Jde o mládežnické kouče, kterým je věnován projekt Díky, trenére! Podporuje ho i šéf fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba.

Článek

„Pokud trenéři mládeže nebudou existovat, sport přestane fungovat. Jsou to nadšenci, jsou čistí, baví je to, jsou strašně důležití," řekl Vrba při představení akce, která hledá inspirující příběhy koučů mládeže. Kromě něj jsou jejími patrony golfistka Klára Spilková a režisér Jakub Kohák.

Když za Vrbou přišel organizátor projektu Petr Rydl, zda by akci nepodpořil, dostalo se mu bleskové pozitivní odpovědi. „Trvalo asi jen čtyři minuty, než pan Vrba řekl, že je to skvělý nápad a že nás podpoří," těší Rydla.

Měl nad sebou basketbalové koše

„Vybavily se mi v tu chvíli vzpomínky na mé začátky s trénováním dětí, špuntů, jak jsme při turnajích spávali na žíněnkách v tělocvičně," culil se Vrba, kterého tehdy ani nenapadlo, že by o několik let později mohl dobýt mistrovské tituly a stát se koučem národního týmu. „Už jen proto, že jsem měl nad sebou basketbalové koše," vtipkoval.

Podle něj se poměry v tréninkovém procesu malých dětí od doby, kdy s trénováním začínal, podstatně změnily. „Myslím, že ze sportu se dělá strašná věda, přitom třeba fotbal je pořád stejný. Říct šestiletému chlapci, že na to nemá, mi přijde šílené, ale v některých klubech se to děje. V tomto věku by se měly děti spíše motivovat, neboť to, jestli se sportu budou věnovat vrcholově, není podstatné," podotkl Vrba.

Součástí projektu je soutěž, jejíž vítěz obdrží pro sebe a svého svěřence pobyt v jednom z prestižních tréninkových center v zahraničí v hodnotě 100 tisíc korun, jeho klub navíc dostane prémii 50 tisíc korun na přípravu dětí. Na webu www.dikytrenere.cz může kdokoli poděkovat svému trenérovi a vyjádřit to tím, že ho nominuje do soutěže. Ta potrvá do poloviny června, vyhlášení proběhne v listopadu.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články