Hlavní obsah

Průlom! Čisté řešení! Ale nebezpečné, říká Poll o opakování části duelu po šílené chybě sudí

Belfast

Na britských ostrovech to stále ještě není uzavřené téma, i když šlo o skutečnost, která se přihodila jen v mládežnickém fotbale. Znamená to průlom? Bude odteď opakování zápasů kvůli chybným verdiktům sudích běžnou záležitostí? Nebo jen UEFA při kvalifikaci ME hráček do 19 let v Belfastu využila operativně a zcela ojediněle možnosti vyřešit zjevnou nespravedlnost co nejčistěji? Ať už je to jakkoli, za nebezpečný precedens to považuje bývalý anglický sudí Graham Poll.

Chybný verdikt rozhodčí

 
Článek

Oč šlo? UEFA v minulém týdnu rozhodla opakovat kvůli chybě německé rozhodčí nařízenou penaltu a závěrečných 18 vteřin kvalifikačního utkání mezi anglickými a norskými dorostenkami. Kroku vrcholného evropského fotbalového orgánu se dostalo bohaté publicity. UEFA nařídila opakování části duelu poprvé v historii.

"Verdikt možná ovlivnila skutečnost, že oba týmy byly stále ve městě a ještě je čekaly závěrečné zápasy," řekl Poll pro deník Daily Mail, kde tradičně komentuje záležitosti týkající se rozhodčích. Ale okamžitě nastolil klíčové otázky. Co když se něco takového stane za rok v úvodních minutách zahajovacího utkání mužského mistrovství Evropy ve Francii? Bude se zápas opakovat a celý turnaj tak ovládne chaos?

Chybu nikdo na hřišti neodvrátil

Utkání v Belfastu původně skončilo vítězstvím Norska 2:1, přestože Angličanky v šesté minutě nastavení proměnily penaltu. Vyrovnávací gól uznán nebyl, protože ještě před provedením zjevně vstoupila do šestnáctky jiná anglická hráčka.

Rozhodčí Marija Kurtesová si potud počínala správně, prohřešek byl jasně patrný. Ale pokračování nabralo šílený rozměr. Ani hráčky, ale co je horší - ani asistentky - ji nepřesvědčily rychle, že nejedná správně. Nařídila totiž nepřímý kop ve prospěch Norek, ačkoliv měla nechat pokutový kop opakovat. Přitom je to základní pravidlo, které by měl znát každý rozhodcovský nedouk.

Anglická asociace se proti jasné chybě odvolala a k překvapení všech UEFA nařídila opakování závěrečných vteřin. Oba celky ale ještě před tím ve čtvrtek musely nastoupit k závěrečným kvalifikačním zápasům - Anglie porazila 3:1 Švýcarsko a Norsko si poradilo 8:1 se Severním Irskem.

Poněkud bizarní dohrávka poté začala pokutovým kopem, který proměnila Leah Williamsová. Po remíze 2:2 na šampionát postoupily jak vítězky skupiny Angličanky, tak druhé Norky. "Je to nebezpečný precedens, protože rozhodčí se chybám nevyhnou," varoval Poll. "UEFA teď musí doufat, že se to nestane zrovna na nějakém velkém turnaji."

Zkrat může přijít na jakékoli akci

Zdálo by se, že se obdobný zkrat nemůže na vrcholné mužské události stát. Ale i Poll moc dobře ví, o čem mluví. "Na mistrovství světa 2006 jsem málem způsobil něco podobného, když jsem po druhé žluté kartě zapomněl vyloučit Josipa Šimuniče. A vzhledem k tomu, že tehdy FIFA nechala opakovat zápas v kvalifikaci, těžko by rozhodla jinak," připomněl. "Zápas skončil 2:2 a Austrálie postoupila, ale vím, že mi pak Australané říkali, že kdyby prohráli a šlo by dál Chorvatsko, tak by se odvolali," připomněl.

Poll byl také u toho, když FIFA nechala v roce 2005 opakovat zápas mezi Uzbekistánem a Bahrajnem. Tehdy se však po chybě rozhodčího hrálo nové utkání.

"Já řídil odvetu v Manámě. Měl jsem čtyři pět telefonátů z FIFA, ve kterých mi zdůrazňovali, jak je důležité, aby se utkání už obešlo bez incidentů," dodal Poll.

Reklama

Související témata: