Hlavní obsah

Ceny Václava Jíry dostali Bičovský, Táborský a Pouček

Bývalí fotbaloví reprezentanti a také trenéři Přemysl Bičovský a Vladimír Táborský společně s dlouholetým rozhodčím Josefem Poučkem se stali letošními laureáty hlavních cen Václava Jíry. Fotbalová asociace ČR je vyznamenala za pomoc při rozvoji českého fotbalu. Předání cen se dnes odehrálo v Břevnovském klášteře v Praze.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dlouholetý rozhodčí a sekretář rozhodčích Josef Pouček převzal v Praze fotbalovou Cenu Václava Jíry za rok 2014.

Článek

Čtyřiašedesátiletý Bičovský prošel Teplicemi, Duklou a Bohemians Praha, než závěr kariéry strávil v zahraničí. Na kontě má 45 startů za československý národní tým, v němž patřil mezi opory, ovšem triumf na evropském šampionátu 1976 mu těsně unikl kvůli problémům se zády. O šest let později byl i na mistrovství světa. S Bohemians má jeden titul a rovněž je členem Klubu ligových kanonýrů se 106 góly, ačkoli byl záložníkem.

Od 90. let působí i jako trenér. V první lize vedl Most, s nímž do ligy postoupil, slovenský Ružomberok, v nižších soutěžích pak například Chomutov, Blšany, Čáslav, Ústí nad Labem a nyní bojuje s Brozany o postup do ČFL.

"Ceny si vážím. Je to uznání mé celoživotní práce. Je to mimořádná věc," řekl Bičovský. "Těžko vybrat něco ze své kariéry, na co bych byl nejvíce pyšný, protože toho bylo tolik. Nedá se vypíchnout jedna věc," dodal.

Jednasedmdesátiletý Táborský patřil v 60. a 70. letech mezi nejlepší české obránce. V národním týmu odehrál 19 utkání. Většinu kariéry strávil ve Spartě, jejíž je odchovancem. Zahrál si i za Duklu a Admiru. Na kontě má dva ligové tituly. Uspěl i jako trenér, vedl mimo jiné Spartu, Žižkov, Hradec Králové, Brno a několik řeckých klubů. Nyní pracuje jako televizní expert a spolukomentátor.

"Každá éra mé kariéry měla něco do sebe. Jsem hlavně rád, že jsem díky fotbalu poznal mnoho velkých osobností a skvělých lidí, které bych asi jinak nepoznal," řekl Táborský.

Čtyřiasedmdesátiletý Pouček strávil většinu života jako rozhodčí. Mimo jiné v 70. letech pískal i několik mezistátních zápasů. Celkem odřídil 1417 zápasů, z toho 189 jako hlavní a dalších 248 jako asistent v nejvyšší soutěži. Po konci rozhodcovské kariéry působil dlouhé roky jako sekretář komise rozhodčích a delegát.

"Největším vrcholem pro mě bylo, když jsem byl asistentem ve finále mistrovství Evropy 1984. To je zážitek pro každého, který je na hřišti v jakékoli roli," vzpomínal Pouček. "Ale byly i nepovedené zápasy. Jako třeba v Košicích, kde jsem ztratil píšťalku a dvě minuty ji hledal. To bylo na infarkt," vzpomínal.

Reklama