Hlavní obsah

Deset klubů včetně Interu a AS Řím dostalo tresty za finance

Curych

Inter Milán a AS Řím se s Evropskou fotbalovou unií (UEFA) domluvily na zaplacení pokuty a zredukování své soupisky v pohárových soutěžích za porušení pravidel takzvané finanční fair play. UEFA dnes oznámila, že dosáhla dohody ještě s dalšími osmi týmy včetně Sportingu Lisabon a Monaka.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Fotbalisté AS Řím se radují z branky.

Článek

Pokud se Inter pro příští sezónu kvalifikuje do pohárové Evropy, bude moci místo tradičních 25 napsat na soupisku jen 21 hráčů. AS Řím a Monako poté o jednoho víc.

Za přílišné utrácení byl Inter potrestán nejvíc i finančně. Musí zaplatit šest milionů eur, a pokud se od roku 2017 zase začne zadlužovat, může se jeho pokuta vyšplhat až na 20 milionů. Monaku hrozí maximálně třináctimilionová pokuta, Římu šestimilionová.

Obdobnou dohodu udělaly s UEFA také Sporting, Besiktas Istanbul, FC Krasnodar a Lokomotiv Moskva. Další kluby CSKA Sofia, Kardemir Karabukspor a FC Rostov se provinily jen mírně a zaplatí každý 200.000 dolarů.

UEFA se koncem minulého roku začala zabývat také hospodařením pražské Sparty, v únoru český klub podezření z porušení finanční fair play zbavila. Smyslem pravidla je, aby kluby neutrácely víc, než vydělávají.

Reklama

Související témata: