Hlavní obsah

Figo ani Van Praag prezidentem FIFA nebudou. Proti Blatterovi půjde jordánský princ

Amsterdam
Aktualizováno

Již příští pátek se v sídle FIFA v Curychu uskuteční volba nového prezidenta Mezinárodní fotbalové federace. Michael van Praag ani Luis Figo však do volby nepůjdou, oba ve čtvrtek oficiálně stáhli své kandidatury. Předseda Nizozemského fotbalového svazu Van Praag to vysvětlil tím, že chce zvýšit šance Alího bin Husajna, kterému zároveň vyjádřil podporu. Jordánský princ je nyní jediným protikandidátem současného šéfa světového fotbalu Seppa Blattera, který však má mnohem větší šance na své znovuzvolení.

Foto: Profimedia.cz

Luís Figo kritizuje volbu prezidenta FIFA, o funkci se ucházet nebude.

Článek

Nizozemský list De Volkskrant už ve středu informoval o tom, že Van Praag se chystá z boje odstoupit, protože Bin Husajn má u členských zemí větší podporu než on.

A potvrdily se i spekulace o tom, že stejný krok učiní také Figo, byť to jeho mluvčí nejprve popřel. Figo však ve čtvrtek odpoledne zveřejnil prohlášení, ve kterém se kandidatury vzdal, a zdůvodnil to poměry ve FIFA.

"Nehodlám se účastnit volebního procesu, který je vytvořen tak, aby dal absolutní moc jednomu člověku. Na základě svých poznatků a diskuze s dalšími dvěma kandidáty jsem přesvědčen, že toto není normální volební proces," vysvětlil Figo, proč se rozhodl vzdát.

FIFA pod diktaturou

"Na vlastní oči jsem viděl prezidenty federací, jak jeden den přirovnávají lídry FIFA k ďáblům a druhý den ty stejné lidi při veřejném rozhovoru vychvalují jak Ježíše Krista. A vůbec nechápu, jak je možné, že se jeden z kandidátů ani neobtěžuje přijít s návrhem svého programu. Vždyť to by pro tak důležité volby měla být povinnost," dodal Figo s narážkou na Blattera.

Držitel Zlatého míče z roku 2000 však hodlá v budoucnu při očistě fotbalu pomáhat, pokud pro to bude příležitost. "Rád se budu aktivně podílet na regeneraci FIFA a budu plně k dispozici, pokud se ukáže, že už nežijeme pod diktaturou. Prostě nyní chci dát najevo svůj nesouhlas s procesem, který se v Curychu chystá," dodal Figo.

Reklama