Hlavní obsah

Česko - Německo 6:3Odplata za prohrané londýnské finále s Němci se českým legendám povedla dokonale

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Obavy měl Trenér trenérů Dušan Uhrin zbytečné. Jeho stříbrná jedenáctka z Anglie přistoupila k reminiscenci na finálovou partii evropského šampionátu 1996 proti Němcům skutečně vzorně, takže zlatému protivníkovi vrátila prohru z londýnského Wembley i s úroky. A ani zlatý gól jako tehdy Němci k tomu nepotřebovala, neboť protivníka v čele s držitelem Zlatého míče Lotharem Matthäusem rozstřílela 6:3. Však i kouč českého týmu po zápase zářil. Nejenže se dočkal slastné satisfakce, ale navíc viděl své svěřence s Pavlem Nedvědem v čele v plném lesku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté slaví s fanoušky výhru nad Německem. Zleva Radek Bejbl, Patrik Berger, Miroslav Kadlec, Jan Koller, Ladislav Maier a Pavel Kuka s křišťálovým pohárem.

Článek
Fotogalerie

Tolikrát reprízovaný a donekonečna omílaný lob nepředvedl, i když se mu v samém úvodu možnost nabídla. Poborský se objevil před německým gólmanem Bräutigamem sám a i přehodit ho mohl, jenže namísto technické parády periferním viděním zaregistroval Druláka stojícího před úplně prázdnou bránou.

Škoda, že Drulákovi nikdo takhle nenahrál

Samozřejmě, že mu nahrál. A pochopitelně, že kanonýr z Hané neselhal.

„Takovou přihrávku mě nepředložil před devatenácti lety v Anglii nikdo. Kdyby mi podobně někdo nahrál na Old Trafford, určitě bych to Köpkemu za záda taky poslal, s Němci jsme úvodní zápas neprohráli a já se v sestavě udržel," vybavoval si Radek Drulák vzpomínky na Anglii 1996, kdy v úvodním duelu proti Němcům střídal o půli právě Poborského.

Půl miliónu pro Nadaci fotbalových internacionálů
Nejen zábavu a požitek z kumštu českých a německých fotbalových legend, ale i své charitativní poslání splnilo střetnutí v pražském Edenu. O přestávce totiž Pavlové Nedvěd a Kuka předali šek na půl miliónu korun Antonínu Panenkovi pro Nadaci fotbalových internacionálů, která pomáhá bývalým reprezentantům.

Jenže rozjetým Němcům gól nedal, po úvodní prohře vypadl ze základní jedenáctky a až do semifinálové partie s Francií vysedával na lavičce náhradníků.

To Kuka byl jiná klasa... S výjimkou závěrečných sedmadvaceti minut proti Rusům odehrál při slavném tažení do Wembley úplně všechno a dokonce i jeden gól tehdy dal. V Edenu měl ještě větší apetit, takže do přestávky vstřelil dva. A ten druhý dokonce technickým dloubákem, kdy přehazoval brankáře.

Samo sebou, že při podobné střelecké chuti a za zmiňované konstelace Němcům nezbývalo, než dotahovat gólové manko. Ostatně, před devatenácti lety na tom byli ve Wembley při finálové partii podobně. Tam skóre srovnali až po půli, o což se v Edenu samo sebou také pokoušeli.

Ani bombarďák Basler Němcům nepomohl

Jenže marně... A to přesto, že trenér Rehhagel posílal na trávník dokonce i bombarďáka Maria Baslera, aby při trestňácích třeba i síť protrhl, ale hlavně aby vyrovnal.

„Však jsem před ním spoluhráče varoval. Vzpomněl jsem si, jak ho Rehhagel jednou střídal v 91. minutě, on se ujal exekuce trestného kopu, nechytatelnou bombou dal gól a trenér ho hned po minutě zase ze hry stáhnul," netajil Kuka, co reprezentačním spoluhráčům také šeptal a na německého mistra Evropy z šestadevadesátého prozrazoval.

Tak Maier nechytal ani za mlada

Zabralo to. Střídající brankář Maier se mezi tyčemi doslova překonával a lapal snad ještě lépe, než za mlada. Na Baslera - a samozřejmě nejen na něj - si dával pozor náramný on i celá obrana, spoluhráči vpředu přidávali další góly. Poborský po nezištné přihrávce Nedvěda, Berger svou vyhlášenou levačkou nechytatelnou bombou přesně k tyči.

Odplata za Wembley v šestadevadesátém se tak stříbrnému českému výběru povedla dokonale. Po 19 letech vrátili Němcům prohru i zlatý gól i s úroky, takže stadión v závěrečných minutách povstal a českým legendám aplaudoval a nadšeně děkoval. Zvláště, když po závěrečném hvizdu přebírali křišťálový pohár určený vítězi této vzpomínky na Londýn!

Setkání legend 2015:
Česká republika - Německo 6:3
Branky: 25. a 37. Kuka, 7. Drulák, 57. Poborský, 60. Berger, 71. Kubík - 33. Neuville, 38. Zickler, 64. Reich. Rozhodčí: Královec - Wilczek, Filípek. Diváci: 14 670.
Česko: Kouba, Srníček, Maier - Horňák, K. Rada, Suchopárek, Látal, M. Kadlec, Kubík, Kotůlek, J. Novotný, Hapal, Poborský, Nedvěd, Bejbl, Berger, Kuka, Drulák, Koller. Trenér: Uhrin st.
Německo: Bräutigam, Reck - Heinrich, Buchwald, Beinlich, Pflügler, Ernst, Neuville, Gaudino, Kirsten, Matthäus, Albertz, Nowotny, Schneider, Bobic, Zickler, Wosz, Basler, Reich, Rehmer. Trenér: Rehhagel.

Reklama

Související témata: