Hlavní obsah

Evropa reaguje! Platini svolal schůzku. Bude vyzývat, aby volba šéfa FIFA byla odložena?

Curych/Londýn/Varšava
Aktualizováno

Některé národní fotbalové svazy zpochybňují oprávněnost páteční volby nového šéfa mezinárodní federace FIFA po zadržení devíti jejích funkcionářů pro podezření z korupce. Předseda UEFA Michel Platini svolal na dnešek do Varšavy neformální schůzku evropské fotbalové exekutivy před finálovým zápasem Evropské ligy. Jejím závěrem může být výzva, aby volba byla odložena. Mluvčí FIFA naopak oznámil, že volby plánované na pátek proběhnou podle plánu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Favoritem páteční volby je dosavadní předseda Sepp Blatter. Jeho vyzývatel jordánský princ Alí bin Husajn zdůraznil, že FIFA potřebuje vedení, které obnoví důvěru fotbalových fanoušků na celém světě.

"Nemůžeme pokračovat v krizi FIFA, krizi, která pokračuje a netýká se jen těchto událostí. FIFA potřebuje vedení, které vládne, řídí a chrání naše národní asociace. Vedení, které přijme odpovědnost za své počínání a nebude se zříkat viny. Vedení, které obnoví důvěru stovek miliónů fotbalových fanoušků na celém světě," uvedl Husajn v prohlášení.

Devětasedmdesátiletý Švýcar Blatter by se do čela světového fotbalu postavil už popáté, přestože za fungování FIFA bývá často kritizován. V nynější situaci, kdy podezření z korupce těžce poškozuje světový fotbal, oprávněnost Blatterovy kandidatury mnozí komentátoři zpochybňují.

Šéf anglické fotbalové asociace Greg Dyke v prohlášení zveřejněném v Londýně uvedl, že "je otázkou, zda by se volba v nynější situaci měla uskutečnit". Podle Dykea se ve čtvrtek ráno v Curychu sejdou delegáti evropských fotbalových svazů, aby situaci kolem korupční aféry posoudili. Anglie se při hlasování v roce 2010 ucházela o pořadatelství šampionátu v roce 2018, volba ale padla na Rusko.

Evropa proti Blatterovi

Podle šéfa skotské asociace Stewarta Regana navrhuje pět svazů přenést páteční volební kongres na jiný termín. Regan na twitteru napsal, že mezi fotbalovými funkcionáři kolují různé spekulace a uskuteční-li se hlasování, Blatter skotský hlas nedostane. Většina Evropy už před zásahem stála za Blatterovým konkurentem Husajnem.

Šokován je také předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach. "To, co se odehrálo v Curychu, je šokující a škodí celému fotbalu," řekl Niersbach podle agentury SID.

"Bylo by otřesné, pokud by se závažná obvinění vůči členům FIFA, která jsou ve vzduchu, potvrdila. V UEFA se vzhledem k těmto událostem poradíme, jak se zachováme na nadcházejícím kongresu FIFA," uvedl šéf německého fotbalu ve Varšavě.

Šéf německé bundesligy Reinhard Rauball se vyslovil pro změnu programu nadcházejícího kongresu FIFA. "Bylo by naprosto špatným signálem, pokud by pod dojmem tohoto vývoje byla agenda kongresu FIFA taková, jak bylo naplánováno," řekl Rauball.

Mluvčí FIFA Walter de Gregorio nicméně dopoledne na tiskové konferenci v Curychu řekl, že kongres se uskuteční podle plánu, protože s nynějším vyšetřováním přímo nesouvisí. Uskutečnit by se prý měla i volba předsedy. Nezměnily se podle něj ani plány na pořádání MS 2018 a 2022 v Rusku a Kataru.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen