Hlavní obsah

Lineker: Nejlepší věc, FIFA se hroutí! Ať si Blatter sedne do křesla a hladí svou kočku

Londýn

O korupci ve FIFA se mluví desítky let. Už za bývalého předsedy Joaa Havelange se objevily spekulace o úplatcích za prodej televizních práv, nikdy se ale nic neprokázalo. Největší skandály pak propukly za předsednictví současného šéfa světového fotbalu Seppa Blattera. Ten prý o nich věděl, ale mlčel a mlčí stále…

Foto: Jan Handrejch, Právo

Euro bankovky. Ilustrační snímek

Článek

V roce 2010 byli obviněni dva členové výkonného výboru, že nabízeli za peníze hlasy při volbě pořadatelů MS 2018 (Rusko) a 2022 (Katar). Nigerijec Amos Adamu dostal tříletý zákaz činnosti a pokutu 10 000 švýcarských franků (asi 207 000 Kč). Prezident Oceánské konfederace Reynald Temarii dostal roční distanc za porušení regulí FIFA o loajalitě a diskrétnosti. Kromě nich byli potrestáni čtyři bývalí členové exekutivy celkem na dvanáct let.

Při minulých volbách předsedy měl katarský funkcionář a bývalý šéf asijské konfederace Mohamed bin Hammám nabídnout či dokonce dát úplatek 40 000 dolarů několika funkcionářům za podporu své kandidatury. Při volbě pořadatelů MS 2018 a 2022 zase údajně rozdal pět miliónů dolarů za hlasy. Vše vyšlo najevo a dostal doživotní distanc.

Žádný skandál však s FIFA silně neotřásl, byť přišla o některé sponzory. „Korupce a poměry ve FIFA byly důvodem, proč jsem stáhl kandidaturu proti Blatterovi," konstatoval hvězdný Portugalec Luis Figo. Stejný krok udělal i Nizozemec Michael van Praag.

Bývalý anglický reprezentant Gary Lineker byl z mnoha kritiků nejostřejší: „Nemůže být více zkorumpovaná a žalostná organizace na zemi než FIFA. Přišel čas na změnu. Pokud v Blatterovi zůstal ještě kousíček důstojnosti, měl by teď odstoupit, sednout si do křesla a hladit svou kočku. FIFA se hroutí. To je úplně nejlepší věc, jaká mohla pro tuto krásnou hru přijít."

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín