Hlavní obsah

Asie má jasno. I přes korupční kauzu hodlá ve volbě FIFA podpořit Blattera

Asijská fotbalová konfederace i po vzniku korupčního skandálu kolem předních představitelů mezinárodní federace FIFA nadále stojí za současným prezidentem Seppem Blatterem. Je připravena ho podpořit při páteční volbě, pokud se uskuteční. Zároveň konfederace odmítá podpořit návrh na odložení volebního kongresu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Vyjadřujeme zklamání a lítost nad tím, co se ve středu událo v Curychu, jsme ale proti odkladu páteční volby prezidenta," stojí v prohlášení. "Zároveň trváme na svém rozhodnutí z asijského kongresu, že budeme ve volbě podporovat Josepha Blattera."

Ze svých plánů nehodlá Asie ustupovat ani přesto, že ve středu švýcarští vyšetřovatelé v Curychu na žádost amerických úřadů zadrželi s obviněním z korupce sedm funkcionářů FIFA, mezi nimi i dva místopředsedy Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů a Eugenia Figuereda z Uruguaye. FIFA všem zatčeným a celkem 11 funkcionářům zastavila činnost. Obviněno bylo 14 lidí.

Asie, která disponuje při volbě 47 hlasy, podporuje Blattera, přestože jeho protikandidátem je současný viceprezident FIFA pro Asii a jordánský princ Alí bin Husajn. Ten je zároveň předsedou západoasijské federace.

Reklama

Související témata: