Hlavní obsah

Skandál FIFA a sponzoři? Někteří už utekli

Korupční skandál v mezinárodní federaci FIFA by mohl mít pro světový fotbal rozsáhlé ekonomické důsledky. V souvislosti se zatýkáním vysokých funkcionářů pohrozila odchodem většina hlavních sponzorů, jako jsou společnosti Adidas, Coca Cola, Hyundai a Visa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Demonstranti v Curychu požadovali Blatterovu rezignaci

"Požadujeme okamžité kroky k obnovení kultury a silných etických postupů. Pokud tak FIFA neučiní, budeme muset přehodnotit naše sponzorství," stojí v prohlášení společnosti Visa zabývající se elektronickými platbami.

"Tyto zdlouhavé kontroverze pošpiňují poslání a ideály mistrovství světa a máme z těchto vážných obvinění velké obavy," uvedl výrobce nápojů Coca Cola. Její představitelé jsou stejně jako další významní partneři v přímém kontaktu se zástupci FIFA.

FIFA přitom už za poslední rok přišla o pět důležitých partnerů Castrol, Continental, Johnson&Johnson, Sony a Emirates. Tyto firmy každé čtyři roky investovaly do fotbalu zhruba miliardu liber (asi 38 miliard korun). Zatím jedinou náhradou za ně je ruská naftařská a plynařská společnost Gazprom, která se zařadila mezi partnery kvůli mistrovství světa 2018, jehož dějištěm bude Rusko.

Nejasno kolem dodavatele Brazilců

K odchodu jmenovaných sponzorů vedla silná podezření z korupce. Ta ve středu umocnilo dění v Curychu, kde švýcarští vyšetřovatelé na žádost amerických úřadů zadrželi sedm funkcionářů FIFA, mezi nimi i dva místopředsedy Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů a Eugenia Figuereda z Uruguaye. FIFA všem zatčeným a celkem 11 funkcionářům zastavila činnost. Obviněno bylo 14 lidí. Stalo se tak jen dva dny před plánovanou volbou nového prezidenta FIFA.

Korupční skandál by se však mohl týkat i právě sponzorů. Obžaloba totiž rovněž uvádí, že v roce 1996 nejmenovaná společnost souhlasila zaplatit 160 milionů dolarů během 10 let, pokud se stane hlavním dodavatelem vybavení pro brazilský národní tým. V oficiální smlouvě už ale prý není, že zaplatí dalších 40 milionů dolarů jako marketingový poplatek na účet ve švýcarské bance.

Brazilská reprezentace pak oblékala dresy od společnosti Nike. Ta jakákoli obvinění odmítá a hodlá plně spolupracovat s vyšetřovateli. "Nike věří v etické zásady a pravidla fair play jak ve sportu tak obchodě a je silně proti manipulaci a uplácení. S úřady spolupracujeme a budeme spolupracovat," stojí v prohlášení Nike.

Reklama