Hlavní obsah

Blatter odmítl odpovědnost za korupční skandál FIFA

Prezident Mezinárodní fotbalové federace Joseph Blatter na úvod volebního kongresu odmítl odpovědnost za korupční skandál, který ve středu rozpoutalo zatčení sedmi vysokých funkcionářů FIFA. Prohlásil, že šlo o činy jednotlivců a v jeho moci není všechny hlídat.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter během svého projevu na svou obhajobu.

Článek

Demonstranti v Curychu požadovali Blatterovu rezignaci

"Vím, že mě hodně lidí tlačí k odpovědnosti za to, co se stalo. Ale já nemohu hlídat každého 24 hodin denně, jestli se nesnaží dělat něco špatného a skrývat to," řekl Blatter v úvodním projevu na kongresu v Curychu.

Šlo o jeho první veřejné vystoupení od středečního rána, kdy švýcarští vyšetřovatelé na žádost amerických úřadů zadrželi sedm funkcionářů FIFA, mezi nimi i dva místopředsedy Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů a Eugenia Figuereda z Uruguaye. Důvodem je podezření z uplácení při udělování pořadatelství mistrovství světa a prodeji televizních práv.

"Ve fotbale není místo pro korupci jakéhokoli druhu. Byly to ale činy jednotlivců. Kvůli nim jsme ztratili důvěru, kterou se od zítřka musíme snažit získat zpět. Nesmíme dovolit, aby jméno FIFA bylo nadále vláčeno bahnem," prohlásil Blatter, který se uchází o pátý čtyřletý mandát v čele federace. "Příští měsíce budou těžké, protože další špatné zprávy budou následovat," připustil, že mohou přijít další obvinění.

Reklama