Hlavní obsah

FIFA očekává, že se volební kongres protáhne až do večera

Mezinárodní fotbalová federace FIFA očekává, že páteční kongres v Curychu, na kterém se volí nový prezident, bude mít zdlouhavý průběh. Končit by měl až ve večerních hodinách, tisková konference s vítězem se proto uskuteční až v sobotu před polednem.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Předseda FIFA Sepp Blatter (vlevo) promlouvá na volebním kongresu v Curychu.

Článek

Sepp Blatter přijíždí na kongres FIFA.

Hlavní část kongresu byla zahájena dnes v 9:40. Samotná volba bude v důsledku korupčního skandálu a středečnímu zatčení sedmi vysokých funkcionářů FIFA mimořádně napjatá. Očekává se proto, že se o slovo přihlásí více mluvčích než obvykle a volit se začne až pozdě odpoledne.

Vedle současného prezidenta Seppa Blattera, který kandiduje na páté období, se o roli klíčové postavy světového fotbalu uchází také současný viceprezident pro Asii a jordánský princ Alí bin Husajn. Rozhodovat mezi nimi bude 209 asociací. Pro zvolení musí jeden z nich v prvním kole získat na svoji stranu dvě třetiny hlasujících. Ve druhém kole stačí nadpoloviční většina, tedy 105 hlasů. Volit se bude tajně.

Evropa má 53 hlasů, z nichž minimálně 45 přislíbil šéf UEFA Michal Platini dát Husajnovi. Severní a střední Amerika má 35 hlasů, přičemž většina bude zřejmě hlasovat pro Blattera, ale USA a Kanada vyjádřily podporu Husajnovi. Afrika s 54 hlasy se i po středečním skandálu postavila za Blattera stejně jako Asie se 46 hlasy. Ta však není jednotná a Austrálie hodlá dát hlas Husajnovi. Blatter by měl získat i většinu z 10 hlasů Jižní Ameriky. Volit současného prezidenta plánovaly v lednu také státy Oceánie, Nový Zéland už se ale přiklonil k Husajnovi.

Kdo by se měl stát prezidentem FIFA?
Sepp Blatter
9,5 %
Alí bin Husajn
90,5 %
Celkem hlasovalo 5994 čtenářů.

Reklama

Související témata: