Hlavní obsah

Blatter považuje za zdroj problémů přidělení MS do Ruska a Kataru

Curych

Šéf Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter se domnívá, že pokud by před pěti lety pořadatelství mistrovství světa 2018 a 2022 byla přidělena jiným zemím než Rusku a Kataru, současná korupční kauza by nevznikla.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter hovoří na 65. volebním kongresu.

Článek

Blatter přijíždí na kongres FIFA

Demonstranti v Curychu požadovali Blatterovu rezignaci

"Pokud bychom tehdy z obálky vytáhli dvě jiné země, tak bychom dnes neměli tyto problémy," prohlásil Blatter při dnešním projevu na kongresu FIFA, kde kandiduje na znovuzvolení. "Ale nemůžeme se vracet v čase, nejsme proroci. Neumíme říct, co se může stát," dodal.

Především přidělení šampionátu Kataru vyvolalo velkou vlnu podezření, jelikož arabská země nemá klimatické podmínky vhodné pro fotbalový turnaj. Přesto ve volbě porazila USA, Austrálii, Japonsko a Koreu. V důsledku toho bylo zahájeno několik vyšetřování, jedno vedla i samotná FIFA.

Důkladné vyšetřování podnikly i Spojené státy, které s Katarem ve volbě prohrály. Ve středu po měsících příprav švýcarští vyšetřovatelé na žádost amerických úřadů zadrželi sedm funkcionářů FIFA, mezi nimi i místopředsedy Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů a Eugenia Figuereda z Uruguaye. Celkem bylo z korupce vztahující se až do 90. let obviněno 14 lidí.

"Jsem ochotný akceptovat, že prezident FIFA je zodpovědný za všechno, ale rád bych tuto zodpovědnost sdílel s vámi všemi," řekl Blatter kongresu. "Není možné neustále každého ve fotbale hlídat a starat se o to, zda se chová eticky. Musíme se na tom podílet všichni. Znovu získat reputaci určitě zabere nějaký čas. K tomu ale je třeba, abychom byli jednotní a šli dopředu jako tým," dodal.

Katar v dnešním prohlášením znovu striktně odmítl, že by šampionát v roce 2022 získal nekalým způsobem, a popřel jakákoli obvinění. "Spolupracujeme při vyšetřování výběrových řízení pro šampionáty v letech 2018 a 2022 a budeme tak činit i nadále," stojí v prohlášení katarského organizačního výboru.

Reklama