Hlavní obsah

Bomba? Zůstalo jen u hrozby. Kongres FIFA pokračuje

Aktualizováno

Nečekaná komplikace nastala při kongresu FIFA v Curychu, ale jednání už zase pokračuje. Hrozbu bombového útoku potvrdila švýcarská policie, v průběhu oběda delegátů byla učiněna bezpečnostní opatření a jednání od 13.40 h jede dál.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Kongres FIFA v Curychu.

Článek

"Anonymní hrozba proti kongresu byla přijata ... A okamžitě prošetřena," poznamenal k problému generální sekretář FIFA Jérôme Valcke.

O hrozbě psal německý Bild, britský Guardian a po dřívějších spekulacích ji potvrdila i švýcarská policie. "Obdrželi jsme výhrůžku bombovým útokem," uvedl tiskový mluvčí curyšské policie René Ruf. Anonymní oznámení obdržel podle policie jeden z curyšských listů.

V objektu byly přítomny bezpečnostní složky. Představitelé jednotlivých asociací včetně české s předsedou Miroslavem Peltou si s tím podle očitých svědků velké starosti nedělali.

Vyjde vítěz už z 1. kola?

Jednání se odvíjí na pozadí obřího korupčního skandálu a mělo by vyústit ve volbu předsedy FIFA. Kandidují dosavadní šéf Sepp Blatter a jordánský princ Alí bin Husajn. Volba by podle odhadů mohla začít kolem 18 hodiny SELČ, tisková konference s vítězem ale byla přeložena až na sobotní dopoledne.

Pro vítězství v prvním kole je nutná dvoutřetinová většina, tj. 139 hlasů z 209hlavého kongresu členských zemí FIFA. Pokud nebude v prvním kole žádný z kandidátů zvolen, dojde na druhé kolo, v němž rozhoduje prostá většina z platných hlasovacích lístků.

Anglie by podpořila bojkot MS v Rusku

Předmětem debat se v průběhu dopoledne stala možnost bojkotu MS 2018 v Rusku.

Problémem, který se též objevil na scéně, je spor Palestina-Izrael. Palestinci jsou rozhořčeni, že kluby z okupovaných území hrají izraelské soutěže, žádají pozastavení členství Izraele ve FIFA.

Zřejmě v souvislosti s tím se na kongresu objevila žena s palestinskou vlajkou, z místa jednání byla vykázána.

Reklama