Hlavní obsah

V Bruselu uctili památku obětí tragédie na stadiónu Heysel

Brusel

V Bruselu dnes uctili památku obětí tragédie na stadiónu Heysel, která se stala před 30 lety při finále Poháru mistrů evropských zemí mezi fotbalisty Juventusu Turín a Liverpoolu. Při násilnostech italských a anglických fanoušků se tehdy zřítila část tribuny a zahynulo 39 lidí. Více než 400 dalších bylo zraněno.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Bývalý fotbalista Juventusu Sergio Brio (uprostřed vpravo) přináší květiny na stadión v Bruselu k uctění památky neštěstí, které se zde přihodilo před 30 lety.

Článek

Na stadiónu, který dnes nese jméno po králi Baudouinovi, se sešli příbuzní obětí, fotbaloví činovníci i přímí účastníci událostí z konce května 1985. Vzpomínková bohoslužba se konala také v Turíně. Juventus finálový zápas vyhrál 1:0 a získal první ze svých dvou triumfů v soutěži.

Jedním z těch, kteří přímo u pamětní plakety v Bruselu položili květiny a věnce, byl i bývalý obránce Juventusu Sergio Brio. "Nebyl to fotbalový večer, byl jiný než ostatní. Od dětství sníte o finále Poháru mistrů a pak se stane tohle," citovala ho agentura AP. "Sice jsme vyhráli pohár, ale nakonec jsme plakali kvůli 39 mrtvým. Bylo to strašné," uvedl.

Na tragédii nezapomněl ani předseda UEFA Michel Platini, který z penalty vstřelil jedinou branku zápasu. "Nikdy na to nepřestanu myslet, stejně jako každý, kdo tam tehdy byl," řekl někdejší francouzský reprezentant na kongresu FIFA v Curychu.

Tragédie na stadiónu Heysel se stala ještě před zápasem, který byl poté přesto odehrán. "Díky tomu se podařilo zachránit další životy," uvedl v Curychu předseda FIFA Sepp Blatter. "Je důležité, abychom na to nezapomněli, protože je to obrovská tragédie," řekl bruselský starosta Freddy Thielemans.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín