Hlavní obsah

Byli jsme v klinči. Češi hráli za Evropu, Asie a Afrika jásaly, hodnotil Řepka volbu Blattera

Zdeněk PavlisSport.cz

Fotbalová Evropa se vzpamatovává z šoku, který při volbě prezidenta FIFA zažila. „Ukázalo se, jak přemýšlí ostatní svět. Rozdíl šedesáti hlasů v prvním kole byl obrovský,“ glosoval znovuzvolení Seppa Blattera generální sekretář českého fotbalu Rudolf Řepka poté, co jordánský Princ Alí před druhým kolem kandidaturu vzdal a devětasedmdesátiletý švýcarský funkcionář zvedl ruce vítězně nad hlavu na znamení triumfu.

Foto: Profimedia.cz

Generální sekretář českého fotbalu Rudolf Řepka.

Článek

Evropští delegáti se na konfederačním mítinku předcházejícím volbě dohodli na jednotném postupu a volbě Blatterova protikandidáta jordánského prince Alí bin Husajna. Respektovali jste při tajném odevzdávání hlasů doporučení UEFA?

Hlas za nás odevzdával předseda Pelta, takže na tuto otázku by měl spíše odpovídat on. Ale názor UEFA jsme respektovali. Jako Fotbalová asociace ČR jsme byli v evropském týmu a za něj jsme hráli, i když jsme se ocitli v jistém klinči.

V klinči? Chcete tím naznačit, že jste váhali a navzdory obrovskému korupčnímu skandálu, který FIFA před volebním kongresem zažila, přemítali, zda přece jen nepodpořit Blattera?

Tím klinčem myslím na straně jedné především velmi dobré vztahy, které náš fotbal v minulosti s prezidentem FIFA měl, a postoj UEFA na straně druhé. Samozřejmě že jsme ho respektovali, i když je třeba vnímat i to, co znovuzvolený prezident během kongresu i před ním několikrát opakoval. Nejbližší spolupracovníky si nevolí on sám, ale vybírají mu je jednotlivé konfederace. A on pak může těžko odpovídat za každého člověka ve vedení FIFA.

Jenže on stojí v čele světového fotbalu a měl by tedy z korupčního počínání, uplácení a praní špinavých peněz vyvodit osobní odpovědnost. To se ale pochopitelně nestalo, navíc se stal prezidentem na další období s takovou převahou, že to až zaráží.

Právě proto byli evropští delegáti po oznámení výsledků hlasování v prvním kole tak zmražení. Rozdíl šedesáti hlasů je obrovský. Podobný rozdíl nikdo z nás nečekal, naopak - po všech událostech dnů předchozích jsme předpokládali vyrovnanější souboj.

Evropa je z výsledku voleb v šoku, ostatní kontinenty zřejmě znovuzvolení Blattera slaví?

Hned po oznámení výsledků voleb třeba afričtí delegáti freneticky vytleskávali staronového prezidenta. Prostě se ukázalo, kde má podporu a jak ho vnímají v Africe, Asii a na dalších kontinentech.

Podle prvních reakcí se ale Evropa nemíní s výsledkem voleb smířit a na sobotu 6. června svolává mítink do Berlína, kde se má v předvečer finále Ligy mistrů poradit na dalším postupu...

To je pravda, pozvání už jsme přímo ve Švýcarsku dostali. Mítinku se mají zúčastnit delegace všech evropských zemí, takže s předsedou Peltou samozřejmě do Berlína poletíme. Zatím ovšem nikdo neví, jaký bude program, jaká agenda bude ležet na stole, co se bude projednávat.

Zazněly i pohrůžky o evropském bojkotu nejvyššího vedení světového fotbalu...

To nebyly jen pohrůžky, tato slova zazněla veřejně na fóru. Zejména delegáti z britských ostrovů se nechtěli smířit s představou, že by měl Sepp Blatter ve funkci pokračovat i v dalším období. Proto také nově zvolený viceprezident FIFA a místopředseda Anglické fotbalové federace David Gill prohlásil, že do funkce nenastoupí, pokud bude Blatter opět prezidentem FIFA. Teď si ovšem musíme počkat, nakolik svá slova myslel vážně.

Mluvilo se dokonce i o tom, že by fotbalová Evropa mohla v jednom šiku bojkotovat mistrovství světa v roce 2018, které se má konat v Rusku. To byl také vážný apel, nebo jen pohrůžka?

I tento názor zazněl od anglických delegátů a skutečně se o něm mluvilo. Myslím však, že šlo spíše o pohrůžku, protože bojkot světového šampionátu by nikomu a ničemu neprospěl. Mistrovství světa je svátkem fotbalu a rozhodně by nebylo dobré, aby ho Evropa ignorovala a nezúčastnila se ho. Ublížilo by to všem, samotným fotbalistům pak nejvíce.

Je správné, že prezidentem FIFA se znovu stal Sepp Blatter?
Ano
9,9 %
Ne
90,1 %
Celkem hlasovalo 12907 čtenářů.

Reklama