Hlavní obsah

Všechny pocty bych vyměnil za úspěch Sparty, přiznal čerstvý držitel Zlatého míče

Praha

Pochopitelně že by individuální pocty okamžitě vyměnil za mistrovský titul. „Kvůli němu jsem z Jablonce na Letnou přicházel a věřil jsem, že ho letos se Spartou obhájíme. Jenže bohužel,“ nijak netajil kanonýr David Lafata, že skončená ligová sezóna pro něho znamenala jedno velké zklamání. Sparta nezískala ani jednu trofej, ba co víc, i na evropské pohárové scéně předčasně skončila. Ani titul nejlepšího ligového kanonýra, ba ani Zlatý míč, který třiatřicetiletý Lafata v devatenáctileté historii novinářské ankety získal jako vůbec první fotbalista působící v tuzemské lize, pro něho tudíž nepředstavoval patřičnou satisfakci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata, vítěz ankety Zlatý míč, během Galavečera Synot ligy 2014/2015 s moderátorem akce Liborem Boučkem.

Článek

Nejdříve jste se stal nejlepším Fotbalistou roku, teď jste jste byl vyhlášen nejlepším kanonýrem ligy a a navíc získal i Zlatý míč, přesto jsou na vás patrné rozpaky...

Aby ne, když jsme vyšli v této sezóně se Spartou naprázdno. Týmový úspěch žádné individuální ocenění nevyváží. A my neobhájili ani titul, ani domácí pohár, takže si v létě nezahrajeme ani o Superpohár.

Navíc jste vyhořeli i na evropské pohárové scéně, protože kvalifikaci o Ligu mistrů jste nezvládli a do vysněné milionářské soutěže nepostoupili.

Tam někde možná celá kalvárie začala. Poté, co jsme doma otočili průběh kvalifikačního duelu s Malmö a vyhráli 4:2, zavládla neskonalá euforie. Mně přitom bylo hned jasné, o jak ošidný výsledek se jedná, protože dostat doma dva góly bylo prostě moc. A v odvetě se to potvrdilo.

Hráli jste alespoň Evropskou ligu, jenže ani v ní jste stanovený cíl nesplnili a do jarní fáze se nedostali, protože jste nezvládli závěrečný duel ve skupině se švýcarským Bernem.

Další problém a komplikace, tu konfrontaci jsme měli zvládnout. Zvláště, když se nám do té doby na podzim dařilo.

Vám obzvlášť, neboť jste měl životní formu.

Podobnou už těžko zažiju, natož pak překonám. Dařilo se mně ve Spartě i v reprezentaci, takže právě díky podzimním výkonům jsem se stal jak Fotbalistou roku, tak i vítězem Zlatého míče. Individuální trofeje, kterých si vážím a z nichž mám samozřejmě radost, i když týmový úspěch by pro mě znamenal daleko víc.

Jenže o tom jste si mohli nechat na Letné jenom zdát. V čem byl podle vás problém, že jste cestou za obhajobou titulu a domácího poháru selhali?

Všechno se nakumulovalo. Zranění, výpadky formy, vynucené rošády v sestavě, absence Kadeřábka... Zatímco předchozí mistrovskou sezónu jsme odehráli ve dvanácti lidech, v té právě skončené se složení mužstva měnilo. A kluci, kteří do sestavy naskočili, nedokázali chybějící spoluhráče plně nahradit. Tím ovšem nesvaluji vinu na ně, protože jaro prostě nebylo dobré. Ani v podání našeho týmu, ani v mém.

Přesto jste se stal sběratelem trofejí...

Však jsem předesílal, že bych je vyměnil za úspěch mužstva.

Mimochodem - které ze dvou získaných individuálních poct cit si vážíte více? Titulu Fotbalista roku, nebo právě získaného Zlatého míče, jehož držitelem jste se stal jako vůbec první hráč působící v české lize?

Zlatý míč udělují novináři, o Fotbalistovi roku rozhoduje akademie složená z reprezentantů, trenérů, kapitánů týmů, internacionálů i novinářů. Jde přece jen o větší spektrum hlasujících, takže této trofeje si cením o něco víc. Patří ale nejen mně... Fotbal je kolektivním sportem, takže nebýt spoluhráčů, žádnou z těch cen bych nezískal.

Mimochodem, věřil jste po nepřesvědčivém jaru, že získáte i Zlatý míč?

Až před vyhlášením jsem si uvědomil, že jsem měl po podzimu náskok dvě stě bodů a že bych mohl získat i tuto trofej. Kdybych ale mohl hlasovat já, Zlatý míč bych udělil Pavlovi Kadeřábkovi, který je teď opravdu nejlepší. Možná nevyhrál jen proto, že byl zraněný a na jaře nějaký čas chyběl, což nejvíc uškodilo Spartě.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín