Hlavní obsah

Horváth je kanón! Podaruje handicapované dívky ze Stříbra, s nimiž loni nafotil charitativní kalendář

Robert NeumannSport.cz

Dnes se definitivně rozloučí s velkým fotbalem. Legenda Viktorie Plzeň Pavel Horváth si už nikdy nezahraje velký zápas, jeho úterní rozlučka v plzeňské Doosan Aréně udělá tečku za jeho fantastickou kariérou. Bude velkolepá, stadión je beznadějně vyprodaný. Velkolepý je i záměr hlavní persony: veškerý výdělek Horváth věnuje na charitu.

Foto: Věra Lukešová

Pavel Horváth na netradičních fotografiích pro charitativní kalendář.

Článek
Fotogalerie

Zisk bude rozdělen na tři části, příslušné částky budou odeslány Horváthem vybraným subjektům. Třetinu věnuje dětskému oddělení Fakultní nemocnice v Plzni, třetinu neziskové organizaci Dvadcať osem, která vznikla pro potřeby těžce nemocného spoluhráče Mariána Čišovského. Třetí díl poputuje handicapovaným dívkám ze Stříbra: pětileté Michalce, osmileté Adélce a 23leté Lucce, s nimiž Horváth loni nafotil kalendář.

„Pavel je úžasný, že si na holky vzpomněl. Sám se ozval, že jim chce pomoct, strašně mile mě překvapil," rozplývá se Kateřina Morová, spoluautorka projektu charitativního kalendáře Na křídlech snů, který se fotil v duchu Saint-Exupéryho Malého prince. „Trojici dívek jejich handicap do značné míry vyřazuje z běžného života, přesto byly ochotné se stát fotomodelkami a napomoci tak dobré věci," podotýká Morová.

Každá z dívek má jiný handicap: od vozíku počínaje, problémy s mluvou, chozením a celkového fungování konče. „Všechny jsou ale velké bojovnice. Pomoc jim určená je na konkrétní léčby, pomůcky, podpůrnou terapii, která jim trochu pomůže při každodenním životě a snad se nám i s nezištnou pomocí Pavla Horvátha podaří trochu jim pomoci a vykouzlit úsměv na tváři," přeje si Morová.

Podle odhadů by se celková vybraná částka mohla vyšplhat k miliónu korun. „Pokud každému subjektu dáme 300 tisíc, bude to skvělé," pověděl Horváth pro Sport.cz. „Když člověk vidí děti, které se perou se zákeřnými nemocemi, dal by jim úplně všechno," dodal tichým hlasem 40letý borec. V úterý večer bude hrát i pro bojovnice ze Stříbra...

Reklama