Hlavní obsah

Sekretář FIFA Valcke prý poslal peníze funkcionáři obviněnému z korupce

Mezi podezřelé v rozsáhlé korupční aféře kolem FIFA by se mohl zařadit i generální sekretář světové fotbalové federace Jérome Valcke. Podle deníku New York Times v roce 2008 poslal deset miliónů dolarů (250 miliónů korun) na účet bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter (vlevo) a generální sekretář Jérome Valcke.

Článek

Valcke provinění popřel s tím, že k něčemu takovému ani neměl oprávnění. Současně zrušil své vystoupení na sobotním zahájení mistrovství světa žen v Kanadě. "Je důležitější, aby se věnoval záležitostem v sídle FIFA v Curychu," citovala agentura Reuters prohlášení federace.

FIFA uvedla, že skutečně peníze na účet CONCACAF, jejímž byl Warner předsedou, poslala, ale v rámci charitativní akce na podporu afrických přistěhovalců v karibských státech. "Šlo o částku z rozpočtu na pořádání mistrovství v JAR, jejíž převod schválil tehdejší šéf ekonomické komise (Julio Grondona). Bylo to přání organizačního výboru a pan Valcke, ani žádný jiný vedoucí funkcionář se na tom nepodílel."

Warner, jenž měl za peníze zajistit pro Jihoafrickou republiku mistrovství světa v roce 2010, je mezi 14 osobami, které americké úřady obvinily minulý týden těsně před volbou předsedy FIFA z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše 150 miliónů dolarů.

Dalším fotbalovým funkcionářem čerstvě podezřelým z korupce je někdejší šéf brazilského svazu Ricardo Teixeira, který byl obviněn z praní špinavých peněz a krácení daně. Jeho nástupce José Maria Marin byl mezi zatčenými v Curychu v korupční kauze kolem FIFA.

Reklama