Hlavní obsah

Velký tlak neustál. Předseda FIFA Blatter rezignoval!

Prezident světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se v úterý rozhodl odstoupit! Devětasedmdesátiletý Švýcar oznámil svou rezignaci na tiskové konferenci v Curychu. Došlo k ní pouhé čtyři dny po jeho znovuzvolení do funkce a necelý týden poté, co bylo v Curychu zatčeno několik vysoce postavených funkcionářů organizace kvůli podezření z korupce.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Konec éry Seppa Blattera. Předseda FIFA v úterý rezignoval na svou funkci.

Článek

Federaci bude Blatter řídit do doby, než bude zvolen jeho nástupce. K tomu by mělo dojít na mimořádném kongresu, který by se mohl sejít nejdříve letos v prosinci a nejpozději v březnu 2016.

"Bojoval jsem za změnu, ale sám to nedokážu. A jak se zdá, ne všichni stojí za mnou," prohlásil Blatter. "Potřebujeme rozsáhlé reformy, proto jsem dal svou funkci k dispozici. Teď musíme urychleně svolat mimořádný kongres a zvolit nejlepšího nástupce," doplnil.

Blatter rezignoval také proto, aby bylo dost času na hledání nového předsedy. "Nejbližší kongres FIFA je příští rok v květnu v Mexiku, a kdybychom čekali až do něj, bylo by to zbytečné zdržování. Celý proces musí proběhnout podle regulí FIFA. Já už kandidovat nebudu," prohlásil.

Podle stanov musí každým prezidentským volbám předcházet čtyřměsíční oznamovací lhůta," vysvětlil šéf volební a auditorské komise Domenico Scala. "FIFA také potřebuje čas, aby prověřila všechny kandidáty, kteří zase potřebují čas, aby mohli připravit svou vizi," přidal.

V páteční volbě měl Blatter jediného soupeře jordánského prince Alího bin Husajna, který po prohře v prvním kole odstoupil. Teď se chystá kandidovat znovu. "Pokud budou nové volby, princ Alí je připraven," uvedl mluvčí jordánského fotbalového svazu, který Bin Husajn vede.

Platini: Správné rozhodnutí

Odstoupení ocenil i předseda UEFA Michel Platini, který k němu Blattera vyzval po vypuknutí korupční aféry před páteční volbou. "Bylo to těžké, odvážné, ale správné rozhodnutí," citovala agentura AFP šéfa evropského fotbalu.

Blatter vedl FIFA od roku 1998, kdy nahradil Joaa Havelange. V posledních letech ale čelil čím dál větší kritice, že za jeho vedení se ve federaci rozbujela korupce. Podezření provázelo mimo jiné volbu pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 (uspělo Rusko) a 2022 (Katar).

Poslední aféra vypukla minulý týden těsně před volbou v Curychu. Zatčeno bylo sedm lidí, kteří stejně jako sedm dalších čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle amerických a švýcarských vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše 150 milionů dolarů.

Mezi podezřelé se naposledy zařadil i generální sekretář FIFA Jérome Valcke, který měl údajně poslat deset milionů dolarů jednomu z obviněných a někdejšímu šéfovi CONCACAF Jacku Warnerovi za to, aby podpořil kandidaturu JAR na pořádání mistrovství světa v roce 2010.

Blatterovo jméno však mezi vyšetřovanými není. "Zaznamenali jsme, že Blatter odstoupil, ale my ho nevyšetřujeme. Nicméně jeho rezignace na probíhající řízení mít vliv nebude," uvedla v prohlášení švýcarská prokuratura.

Podle americké stanice ABC News však Blattera vyšetřuje FBI, což ale úřad nepotvrdil. Podle nejmenovaného zdroje ABC by mohly odcházejícímu prezidentovi FIFA uškodit výpovědi vyšetřovaných.

Reklama