Hlavní obsah

Evropští zbojníci jsou v krizi FIFA napřed, zasednou již před finále Ligy mistrů

Kouzlo nechtěného. Právě Evropě leželo znovuzvolení Seppa Blattera nejvíc v žaludku. A když teď první muž FIFA svou funkci sám nečekaně položil, Evropská fotbalová federace (UEFA) bude proti ostatním konfederacím o krok napřed. Všichni předsedové a generální sekretáři evropských svazů jsou totiž už dávno pozváni do Berlína na sobotní finále Ligy mistrů. Tak rychle se zástupci dalších kontinentů dohromady určitě nedají…

Foto: Profimedia.cz

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka

Článek

Blatterův trůn je nečekaně volný. Kdo by to byl řekl, když dlouholetý předseda před čtyřmi dny znovu slavně zvítězil a především směrem k zástupcům rebelující Evropy vyhlásil, že sice odpouští, ale nezapomíná...

„Velké překvapení. Zvláště poté, jak se pan Blatter po dalším volebním vítězství zdál být jistý," netají úžas Rudolf Řepka, generální sekretář Fotbalové asociace ČR (FAČR). Spolu s předsedou Miroslavem Peltou byl účastníkem kongresu v Curychu, který minulý pátek Blattera zvolil.

Teď bude muset být svolán nový volební kongres. „Těžko předjímat, zda půjdou do boje ti samí kandidáti, kteří teď neuspěli, nebo jestli se objeví další. Nastala úplně nová situace. Evropa je pořád trochu v defenzivě. Uvidíme, jestli znovu podpoří jordánského Prince Alího, nebo jestli by do toho předseda UEFA Michel Platini šel sám," přemítá Řepka.

Šance pro nové uchazeče

Někteří zástupci Evropy na protest proti korupci čelních představitelů FIFA vyzývali k bojkotu mistrovství světa a plánovali uspořádat konkurenční turnaj. Teď budou zbojníci reagovat na zvrat ve vývoji.

„Po páteční valné hromadě FAČR zamíříme s předsedou do Berlína, kde se hraje finále Ligy mistrů mezi Barcelonou a Juventusem. Jsou tam pozváni předsedové a sekretáři všech evropských svazů, takže ještě před fotbalem novou situaci projednáme. V tak kompletním složení se určitě sejdeme jako první, ostatním konfederacím to bude trvat déle," usmívá se Řepka.

Nedokáže odhadnout, zda se Michel Platini vydá do předvolební bitvy sám. „Těžko říci. Dvě funkce mít nemůže, na post předsedy UEFA by musel rezignovat. Uvidíme, zda budou kandidaturu znovu zvažovat Michael van Praag a Luis Figo, jestli se objeví někdo další. Zatím je moc brzy," avizuje Řepka.

Reklama

Související témata: