Hlavní obsah

Já byl blázen předtím, Horváth pak, když honil Messiho s Robbenem, smál se Vrba

Právě oni dva jsou pasováni za klíčové muže veleúspěšné plzeňské éry. Trenér Pavel Vrba a Pavel Horváth. Reprezentační kouč nemohl na úterní rozlučce 40letého záložníka chybět, zažili spolu fantastické roky. „Pavel je člověk, který udělal pro fotbal strašně moc," řekl Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační trenér a bývalý kouč Viktorie Pavel Vrba (vpravo) a majitel plzeňského klubu Tomáš Paclík během benefičního utkání "Horviho poslední desítka" v Doosan Areně.

Článek
Fotogalerie

Fotbalista Pavel Horváth se loučil s kariérou.

Nekončí předčasně?

Je to akorát. Fotbalu bude pomáhat dál, bude se mu věnovat. Přeji mu, aby byla jeho trenérská kariéra stejně úspěšná jako hráčská.(pozn. Horváth by měl od nové sezóny vést třetiligové Domažlice). Pavel je člověk, který udělal pro fotbal strašně moc.

Když jste do Plzně přicházel, tušil jste, že tu Horváth vydrží tak dlouho?

Já jsem si hlavně myslel, že já nevydržím tak dlouho v Plzni. Pavlovi závidím, že tady tak dlouho působil.

Musel jste se s Horváthem sžívat?

Pavel ve své knížce popisoval můj příchod do Plzně takto: přišel nějaký blázen, který chce hrát poháry. Jsem naopak rád, že on byl ten blázen, který hrál proti Barceloně, proti Bayernu, mužstvům, o nichž si myslel, že se s nimi už nikdy v životě nesetká. Já jsem byl blázen na začátku, on byl blázen potom, když se na hřišti honil s Messim, Robbenem a dalšími hvězdami.

Je to klíčový hráč plzeňské éry?

Myslím, že Dan Kolář to nedávno popsal správně: nebylo to ani o Pavlovi Vrbovi, ani o Pavlu Horváthovi, nýbrž o všech hráčích, funkcionářích, o lidech, kteří se zbláznili a začali chodit na fotbal, o městu, o sponzorech. Jsem rád, že se nám podařilo dostat fotbal v Plzni na úplně jinou úroveň, než tady bývala. Vidíte dneska, Viktoria je skvěle fungujícím klubem, v určitém období zlomila stud provinčního klubu, teď ukazuje, že je tahounem českého fotbalu.

Jaké to tedy s Horváthem bylo?

Pavel pro Plzeň znamenal strašně moc, na druhou stranu si vzpomenu i na spoustu věcí, kdy to s ním bylo složitější. Myslím však, že k fotbalu patří i nepříjemné věci. Je to stejné jako v životě.

Kdybyste měl Horvátha charakterizovat jednou větou, která by to byla?

Žije naplno, ve všem.

Před třemi lety mnozí volali po Horváthově nominaci do národního týmu, trenér Michal Bílek v nadsázce vzkázal, že v národním týmu nejsou tak velké trenýrky. Pokud byste byl tehdy na jeho místě, hledal byste trenýrky pro Horvátha pečlivěji?

Tehdy jsem říkal, že jim půjčím jedny trenýrky z Plzně. Ovšem chápu tehdejšího kouče, že budoval tým s určitou perspektivou, Pavel byl věkem na hraně už před pěti lety. Jenže on nakonec všechny hrany překonal. Tím, že fotbal miloval. Proto byl tak dlouho úspěšný.

Reklama