Hlavní obsah

Generální sekretář FIFA Valcke nehodlá kvůli korupci odstoupit

Generální sekretář Mezinárodní fotbalové federace Jérome Valcke nenese podle svého názoru žádnou vinu na korupčním skandálu, který v současnosti trápí FIFA, a nevidí důvod, proč by měl odstoupit. Podle vyšetřování amerických úřadů stál v roce 2008 za podezřelým převodem deseti milionů dolarů na účet bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera, který je mezi obviněnými z úplatkářství.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sepp Blatter (vlevo) a generální sekretář FIFA Jérome Valcke.

Článek

"Nemám žádný důvod říct, že bych neměl zůstat generálním sekretářem v souvislosti s tím, co se stalo v posledních dnech, protože za to nenesu žádnou odpovědnost," řekl Valcke rozhlasové stanici France Info. "Nelze mi nic vytknout a rozhodně se necítím vinný," dodal.

Valcke už dříve autorizaci transakce popřel s tím, že k něčemu takovému ani neměl oprávnění. FIFA uvedla, že skutečně peníze na účet organizace CONCACAF, jejíž byl Warner předsedou, poslala, ale v rámci charitativní akce na podporu afrických přistěhovalců v karibských státech. Podle amerických vyšetřovatelů měl Warner za peníze zajistit pro Jihoafrickou republiku mistrovství světa v roce 2010.

Reklama