Hlavní obsah

Australská policie prověřuje okolnosti voleb pořadatele MS 2022

Melbourne

Do vyšetřování korupce v Mezinárodní fotbalové federaci FIFA se zapojila i australská policie, která prověřuje okolnosti neúspěšné kandidatury Austrálie na pořádání MS 2022. Organizační výbor převedl 500 000 dolarů na konto CONCACAF, peníze podle šéfa australského fotbalu Franka Lowryho tehdejší předseda CONCACAF Jack Warner zpronevěřil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Euro bankovky. Ilustrační snímek

Článek

Lowry transakci obhajuje s tím, že šlo o příspěvek na vybudování špičkového sportovního centra a nikoliv o úplatek. "Vedli jsme čistou kampaň. Vím, že někteří jiní ne, a všechny informace, které mám, jsem sdělil úřadům. Včetně Michaela Garcii, jenž dva roky vyšetřoval volby MS 2022," uvedl Lowry v otevřeném dopise.

Austrálie utratila za kampaň 40 miliónů dolarů. Ve volbách pořadatele MS 2022, které v prosinci 2010 vyhrál Katar, ale získala jen jediný hlas.

Jakmile prý Lowry zjistil, že Warner peníze z fondu zneužil, začal usilovat o jejich navrácení. "Požádali jsme CONCACAF, aby nám peníze poukázali zpět, protože nebyly využity na zamýšlený účel. FIFA nám doporučila, abychom počkali, dokud neskončí vyšetřování. A to stále probíhá," uvedl Lowry s tím, že Austrálie přispěla na projekt Centre of Excellence na Trinidadu menší částkou, než byly požadované čtyři milióny dolarů.

Warner, který je jedním ze 14 obviněných v současném korupčním skandálu FIFA, dnes navíc v zaplaceném půlhodinovém televizním projevu oznámil, že FIFA v roce 2010 sponzorovala před trinidadskými volbami jeho politickou stranu. Údajně prý může předložit důkazy včetně šeků. O všem prý věděl nejen předseda FIFA Sepp Blatter, ale i další přední funkcionáři.

Reklama

Související témata: