Hlavní obsah

Osamostatnění ligy je zase blíž, Hrdličkovým nástupcem se pak stal Prokeš

Praha
Aktualizováno

Hodinu před polednem začala v pražských Vysočanech v hotelu Clarion pravidelná valná hromada Fotbalové asociace ČR. Schválena již byla nová verze stanov, která má umožnit osamostatnění profesionálních soutěží. Na programu byla také volba nového člena výkonného výboru po zesnulém Františku Hrdličkovi. Jeho nástupcem se stal generální manažer Dukly Praha Michal Prokeš, který porazil generálního ředitele hradeckých fotbalistů Richarda Jukla.

Foto: David Šváb, ČTK

Valná hromada Fotbalové asociace ČR v Praze.

Článek

Autonomie dvou nejvyšších soutěží a převedení většiny pravomocí na Ligovou fotbalovou asociaci je zase o něco blíž. Valná hromada schválila stanovy, které administrativně umožní, aby FAČR podepsala s LFA rámcovou smlouvu.

Pod ní však musí svůj podpis připojit nejen první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, ale také jeho místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. Právě vlivný Berbr projektu moc nefandí a nebude souhlasit s ničím, co by mohlo ohrozit jeho moc.

Teoreticky by se teď nejvyšší soutěž mohla osamostatnit ještě do startu nové sezóny. Jako reálnější se však jeví osamostatnění až před ročníkem 2016/2017.

"Stanovy teď osamostatnění umožňují, pokračování v podobě vytvoření a uzavření rámcové smlouvy však bude náročné. Osobně to vidím, když všechno půjde, jak jít má, od sezóny 2016/17," avizuje Zlámal.

Jukl prohrál s expertem na mládež

Hromada sice není volební, přesto volila člena výkonného výboru za ligu místo Františka Hrdličky, který loni na podzim zemřel. Zatímco generální ředitel hradeckých fotbalistů Richard Jukl obdržel 13 hlasů, vítězný generální manažer Dukly Praha Michal Prokeš získal hlasů 18.

Prokeš byl třeba šéftrenérem mládeže ve Slavii, a pokud jde o výchovu mladé fotbalové generace, patří k nejuznávanějším českým odborníkům.

„Nechci politikařit, ale věnovat se opravdu fotbalu. Chtěl bych na půdě asociace pokračovat v tom, co jsem začal, a to je práce s elitní mládeží," avizuje Prokeš.

Pelta pak mohl spokojeně spěchat do Berlína, kam je pozván na finále Ligy mistrů. „Znovu jsme ukázali, že jsme jednotní, vždyť bylo třeba schválit složité předpisy. Jsem rád, že není žádný rozpor mezi českou a moravskou komorou," pochválil si Pelta před odjezdem na letiště.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň