Hlavní obsah

Čas není argument, Anglie je připravena, nabízí kandidát na Blatterovo křeslo Zico řešení

Brazilec Zico, který se po odstoupení Seppa Blattera míní ucházet o uvolněné křeslo prezidenta FIFA, má jasno. „Pokud se objeví jakékoli nesrovnalosti kolem přidělení světového šampionátu v roce 2018 Rusku a o čtyři roky později Kataru, mělo by být těmto zemím pořadatelství odebráno. Zvláště, pokud se prokáže, že si hlasy koupily,“ prohlásil bývalý slavný fotbalista. „Okamžitě by měla následovat nová volba pořadatele,“ dodal.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Zico (na archivním snímku) by se po odchodu Seppa Blattera rád ucházel o post šéfa FIFA.

Článek

Obrovitý korupční skandál kolem nejvyššího vedení FIFA už zasáhl celý fotbalový svět. Vyšetřování probíhá pomalu na všech kontinentech a objevují se stále nové a nové indicie i o tom, že volba pořadatelů světových šampionátů v letech 2018 a 2022 byla zmanipulována a hlasy delegátů, kteří rozhodli pro Rusko a Katar, zaplaceny. A dokonce mnoha miliónovými částkami...

Obě země se samozřejmě brání a obvinění popírají, nicméně Zicovi se zdá volba pořadatelů hodně pochybná. Zvláště k dějišti mistrovství světa 2022 Kataru má silné výhrady.

„Působil jsem jako trenér na Středním východě a vím o Kataru své. Vždyť tam nechodí na stadióny ani tisíc lidí, na zápas si nenajdou cestu ani rodiny hráčů. Nemůžete přece pořádat světový šampionát v zemi, která sice chce růst, ale kde fotbal neexistuje," připomněl Zico své trenérské angažmá u irácké reprezentace, se kterou několikrát do Kataru zavítal.

Kde uskuteční MS 2022?

„Pokud se prokážou jakékoli nesrovnalosti s volbou pořadatelské země, měly by se konat volby nové. A to bez ohledu na to, kdo za nimi stojí a komu bude prokázána vina," vybízí jeden z nejlepších fotbalistů všech dob Zico.

Nedostatek času podle něho není argumentem, který by obstál.

„Naopak, čas máme. A hlavně máme další země, které mají potřebnou infrastrukturu i stadióny, aby světový šampionát uspořádaly. Anglie je jednou z nich," reagoval na slova britského tajemníka pro kulturu a sport Johna Whittingdala, který ve čtvrtek prohlásil, že Anglie by byla schopná mistrovství světa 2022 uspořádat, kdyby Katar o závěrečný turnaj přišel.

„Už jednou se musel fotbal se změnou pořadatele vypořádat. V roce 1983 Kolumbie o pořadatelství přišla a Mexiko ji nahradilo. A pokud si pamatuji - tři roky příprav mu stačily, aby roli hostitele zvládlo. A skvěle," připomněl Zico, který na zmiňovaném šampionátu sám hrál. A vzpomínky na Mexiko mu nekalí ani fakt, že jeho Brazílie vypadla ve čtvrtfinále po penaltovém rozstřelu s Francií.

Reklama

Související témata: