Hlavní obsah

Exšéf egyptského fotbalu potvrdil, že Warner si řekl o úplatek

Káhira

Bývalý předseda egyptského fotbalového svazu Al-Dahšúrí Harb potvrdil, že před volbou pořadatele mistrovství světa pro rok 2010 si mu tehdejší člen výkonného výboru FIFA Jack Warner řekl o úplatek ve výši sedm miliónů dolarů. Funkcionář to uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Foto: Andrea De Silva, Reuters

Bývalý místopředseda fotbalové federace FIFA Jack Warner.

Článek

Warner podle Harba projevil zájem být poradcem egyptské kandidatury, oba muži se proto sešli ve Spojených arabských emirátech. Právě tam si někdejší šéf CONCACAF řekl o úplatek. "Mám spoustu přátel v Latinské Americe a mohl bych být poradcem Egypta v Evropě," citoval Warnera Harb.

Funkcionář tak potvrdil slova bývalého egyptského ministra sportu Aleje Eddiniho Hilala, který Warnera z korupce obvinil v neděli. "Harba za mnou po schůzce přišel s tím, že Warner mu řekl: 'Jestli chcete vyhrát, chci sedm miliónů dolarů. Jeden hlas stojí milión'," uvedl Hilal. Egypt tehdy nakonec ve volbě prohrál s JAR, když nezískal ani hlas.

Warner se k obvinění zatím nevyjádřil, je však jednou z ústředních postav korupčního skandálu, ve kterém bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 osob, devět funkcionářů FIFA a pět lidí z marketingových firem zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 miliónů dolarů.

Aféra odstartovala minulý týden těsně před volbami předsedy světové federace, přesto byl Sepp Blatter znovu zvolen. Devětasedmdesátiletý funkcionář, který je v čele FIFA od roku 1998, však o pár dní později oznámil, že odstoupí.

Reklama

Související témata: