Hlavní obsah

Blatter věděl o převodu peněz z JAR přes účet FIFA do Karibiku

Odstupující šéf Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Sepp Blatter věděl podle informací britského listu Daily Telegraph o deseti miliónech dolarů, které Jihoafrická republika převedla přes konto FIFA do Karibiku. Funkcionář, jenž kvůli bujícímu korupčnímu skandálu oznámil odchod z funkce, prý o platbě osobně hovořil s tehdejším jihoafrickým prezidentem Thabem Mbekim.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sepp Blatter sice odhlásil svůj odchod z pozice prezidenta FIFA, ale řada expertů se domnívá, že dlouhodobě podporoval korupci a praní špinavých peněz.

Článek

Vyplývá to z e-mailu generálního sekretáře FIFA Jéroma Valckeho, který má list k dispozici. Zástupci FIFA po jeho zveřejnění připustili, že Blatter o převodu věděl, zdůraznili ale, že "mít informace automaticky neznamená podílet se".

O Valckeho e-mailu z roku 2007 jako první v neděli informoval jihoafrický list Sunday Times. Generální sekretář se v něm dotazoval zástupce vlády, kdy může počítat s převodem deseti miliónů dolarů ve prospěch organizace CONCACAF. Valcke rovněž ve zprávě uvedl, že krok už Blatter s Mbekim prodiskutovali.

FIFA a JAR trvají na tom, že částka byla určena jako příspěvek na rozvojový program v Karibiku. Podle amerických vyšetřovatelů, kteří se rozplétáním korupční aféry ve světovém fotbale zabývají, ale šlo o úplatek za přidělení pořadatelství mistrovství světa 2010 africké zemi.

Reklama