Hlavní obsah

FIFA kvůli korupčnímu skandálu odkládá termín volby mistrovství světa 2026

Curych

Úplatkářská aféra, praní špinavých peněz a poskvrněné jméno světového fotbalu donutilo představitele Mezinárodní federace FIFA odložit volbu dějiště MS v roce 2026. Původně měl příští rok v květnu rozhodnout kongres v Kuala Lumpuru, ovšem v Malajsii se podle nejnovějších zpráv britské stanice BBC volby neuskuteční. Naopak na červencovém mimořádném zasedání bude FIFA jednat o termínu prezidentských voleb, v nichž se rozhodne o novém šéfovi po Seppu Blatterovi.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Prezident FIFA Sepp Blatter v den, kdy ohlásil odstoupení.

Článek

Volba MS 2026 je odložena na neurčito. Zájem uspořádat turnaj již dříve avizovaly Spojené státy americké, Kanada, Mexiko a také Kolumbie. Na definitivní volbu si však ještě musí počkat.

Američtí a švýcarští vyšetřovatelé mezitím stále rozplétají korupční skandál a obviňují další fotbalové bafuňáře. Jméno kontroverzního Švýcara Seppa Blattera k nim ale nepřibylo. Další MS mají v letech 2018 a 2022 hostit Rusko, respektive Katar. Řada národních asociací ale požaduje, aby země z Perského zálivu o turnaj dodatečně přišla a uskutečnila se nová volba.

FIFA nyní hledá termín nové volby svého šéfa. "Mimořádný výkonný výbor byl svolán na červenec, konkrétní datum bude upřesněno během týdne. Pro volební kongres momentálně máme několik různých termínů, o kterých se bude diskutovat," oznámil mluvčí FIFA.

Kandidovat se chystá i Zico

Minulý týden šéf auditu FIFA Domenico Scala naznačil, že volby se mohou uskutečnit kdykoli mezi prosincem a příštím březnem. Podle informací BBC by se nový prezident mohl volit 16. prosince. Devětasedmdesátiletý Švýcar Blatter rezignoval minulý týden. Učinil tak čtyři dny poté, co byl popáté zvolen do čela světové fotbalové federace a necelý týden po vypuknutí rozsáhlé korupční aféry a zatčení několika činovníků FIFA.

O post nového šéfa světového fotbalu by se znovu mohl ucházet jordánský princ Alí bin Husajn, který odstoupil po prvním kole květnové volby. Kandidaturu zvažuje také korejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun, do boje se chystá zapojit i bývalý slavný brazilský útočník Zico.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články