Hlavní obsah

Messi, Neymar, Sánchez, startuje Copa América. Na místě, kde ve finále MS skóroval Masopust

Jiří ŠtádlerSport.cz

Česká republika už příští týden pořádá evropský turnaj jednadvacítek, pozornost fotbalového světa se však po náročné klubové sezóně přesunula do Chile. Geograficky nesmírně bujný stát na pobřeží Tichého oceánu letos hostí 44. díl Copa América, slavného jihoamerického mistrovství. Na turnaji startují všechny tamní hvězdy světového fotbalu, až na distancovaného Uruguayce Luise Suáreze. Hrát se bude v osmi městech a na devíti stadiónech. Šampionát začíná ve čtvrtek 11. června a končí 4. července na Estadio Nacional v Santiagu, tedy místě, které odkazuje i na československou fotbalovou historii. Všechna utkání z Copa América vysílá stanice Sport 1 nebo Sport 2.

Stadióny pro Copa América 2015 v Chile.

 
Článek

Chilský národní stadión, umístěný v srdci hlavního města Santiaga, byl vybudován v roce 1938. S kapacitou 48 655 diváků je největším dějištěm letošní Copa América.

Už poněkud vousaté vzpomínky na něj mají i českoslovenští fotbalisté - 17. června 1962 ještě na původním stadiónu hráli finále mistrovství světa proti hvězdami nabité Brazílii a jako první tehdy skóroval legendární Josef Masopust. Kanárci ale duel otočili na konečných 3:1. Masopust o půl roku později obdržel Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Chilské stadióny pro Copa América (od severu na jih):
Antofagasta - Estadio Regional de Antofagasta (kapacita 21 178 diváků)
La Serena - Estadio La Portada (17 194)
Viňa del Mar - Estadio Sausalito (22 340).
Valparaíso - Estadio Elías Figueroa (20 575)
Santiago - Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos (48 655 diváků)
Santiago - Estadio Monumental David Arellano (47 347)
Rancagua - Estadio El Teniente (15 252)
Concepción - Estadio Municipal de Concepción (30 448)
Temuco - Estadio Municipal Germán Becker (18 936)

Ale zpátky do současnosti. Copa América se každoročně zúčastní všech deset států a dva národní týmy na pozvání. Tradičně nechybí Mexiko, které letos doplní Jamajka. Hrát se bude ve třech skupinách po čtyřech týmech, do čtvrtfinále postoupí dva nejlepší z každé skupiny plus dva nejúspěšnější týmy z třetích míst.

V Chile jakožto na většině míst jižní polokoule právě začíná zima, ovšem více má vliv geografické položení hostitelských měst. Nejsevernější Antofagastu, která leží v poušti Atacama, a nejjižněji postavené Temuco dělí dva tisíce kilometrů. Většina stadiónů je ale umístěna ve středu Chile a tak by se teploty měly pohybovat okolo deseti stupňů nad nulou.

Letošními favority na prvenství jsou hlavně Brazilci a Argentinci. Stříbrný tým z loňského MS je znovu postavený okolo hvězdného Lionela Messiho, v útoku ale Albiceleste spoléhají i na Sergia Agüera, Carlose Téveze či Gonzala Higuaína. Argentinci do Chile vezou čtyři finalisty letošní Ligy mistrů a jakožto druhý nejlepší tým v historii Copa América se 14 triumfy (o jeden více má Uruguay) chtějí uspět. Poslední triumf totiž slavili v roce 1993.

Brazílie se už dávno oklepala z nepovedeného domácího světového šampionátu a pod staronovým koučem Carlosem Dungou opět válí. Kanárci vyhráli všech deset zápasů a znovu budou spoléhat na formu kapitána Neymara, ale i obránců Daniho Alvese s Thiagem Silvou. V záloze by měli zazářit Willian a Philippe Coutinho.

Složení základních skupin:
Skupina A: Chile, Mexiko, Ekvádor, Bolívie
Skupina B: Argentina, Uruguay, Paraguay, Jamajka
Skupina C: Brazílie, Kolumbie, Peru, Venezuela

Vykročit ze stínu chtějí v domácím prostředí i Chilané, kteří ještě nikdy Copa América nevyhráli. Parta okolo kapitána a letošního vítěze Champions League Claudia Brava skončila čtyřikrát na druhém místě, jihoamerický titul však dosud nezískala. Chile i letos spoléhá na výborné výkony Alexise Sáncheze, dříčů Artura Vidala a Garyho Medela, tvůrcem úspěchu by se mohl stát i kreativní záložník Matías Fernández.

Překvapit mohou Kolumbijci, které povede jako kapitán Radamel Falcao García. Devětadvacetiletý hráč se letos v Premier League příliš neprosadil, o to větší chuť má po úspěchu na jihoamerické půdě. V mužstvu jsou i vítěz Evropské ligy Carlos Bacca, talentovaný James Rodríguez, nebo střelec Jackson Martínez.

Primát obhajuje Uruguay, ovšem ta se musí srovnat s absencí svého nejlepšího hráče Luise Suáreze a mezi hlavní adepty na vítězství nepatří. Opory Diego Godín, Edinson Cavani a tvůrce hry Nicolás Lodeiro však stále mají dostatečný respekt. Mexiko letos čeká ještě Gold Cup a do Chile tak přivezlo o něco slabší výběr, složený hlavně z hráčů domácí soutěže. Ani tak nechybí zkušený Rafael Márquez, útočník Raúl Jimenéz či Marco Fabián. Úspěch jakéhokoliv jiného národa by byl velkou senzací.

Který tým letos ovládne Copa América?
Argentina
50,4 %
Brazílie
28,2 %
Chile
8 %
Kolumbie
8,1 %
Uruguay
2,8 %
někdo jiný
2,5 %
Celkem hlasovalo 2472 čtenářů.

Reklama