Hlavní obsah

Kdo řídí? Policie. Mluvčí FIFA dva dny po oblíbeném vtipu rezignoval

Curych

Mluvčí FIFA Walter de Gregorio odstoupil z funkce. Bývalý švýcarský novinář tak učinil dva dny poté, co v televizi žertoval na účet světové fotbalové federace, která je od květnové volby předsedy terčem vyšetřování kvůli korupci.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Walter de Gregorio po nemístném žertu odstoupil z pozice mluvčího FIFA.

Článek

De Gregorio byl hostem diskuzního pořadu a byl moderátorem požádán, aby řekl svůj nejoblíbenější vtip. "V autě jede předseda FIFA, generální sekretář a tiskový mluvčí. Kdo řídí? Policie," odpověděl padesátiletý funkcionář, který ve federaci působil od září 2011 a do konce roku jí ještě bude k dispozici jako poradce.

Korupční aféra kolem FIFA vypukla koncem května před volbou předsedy v Curychu. Celkem čtrnáct lidí, z toho sedm činovníků federace, čelí obvinění z přijímání úplatků při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv. Podle vyšetřovatelů sahají některé případy až do 90. let a úplatky dosáhly celkové výše 150 miliónů dolarů.

Ve stínu aféry také oznámil rezignaci předseda Sepp Blatter, který tak učinil jen pár dní poté, co byl popáté zvolen do čela FIFA. Ve vedení však zůstane až do mimořádného kongresu, na kterém bude zvolen jeho nástupce.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín