Hlavní obsah

Interpol se do vyřešení korupční aféry vzdal příspěvku od FIFA

Lyon

Interpol podle agentury AP nebude do vyřešení korupční aféry kolem FIFA využívat peníze, které měl od světové fotbalové federace dostat na boj proti ovlivňování zápasů kvůli sázkám. V pátek o tom informoval generální sekretář mezinárodní policie Jürgen Stock.

Foto: Steffen Schmidt, ČTK/AP

Funkcionáři FIFA byli v Curychu zatčeni kvůli podezření z korupce.

Článek

"Rozhodli jsme se tak ve světle posledních událostí kolem FIFA," připomněl Stock aféru, která odstartovala koncem května. Celkem čtrnáct lidí, z toho sedm činovníků federace, totiž čelí obvinění z přijímání úplatků při volbě pořadatelů nebo prodeji marketingových práv.

Některé případy podle amerických a švýcarských vyšetřovatelů sahají až do 90. let a úplatky údajně dosáhly celkové výše 150 miliónů dolarů. Ve stínu skandálu navíc Sepp Blatter oznámil, že odstoupí z funkce předsedy FIFA, do které byl krátce před vypuknutím aféry znovuzvolen.

FIFA začala s Interpolem spolupracovat v roce 2011, kdy spolu organizace podepsaly desetiletou smlouvu. Podle ní měla federace přispět na boj s ovlivňováním zápasů zejména asijskou mafií částkou 20 milionů eur (asi 546 miliónů korun).

Reklama