Hlavní obsah

Vesmírná pocta Ronaldovi. Nově objevená galaxie nese označení CR7

Lisabon

Portugalský prezident mu udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád prince Jindřicha Mořeplavce, v rodném Funchalu má muzeum a kousek odtud stojí i jeho bronzová socha v nadživotní velikosti. Trojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa Cristiano Ronaldo je ve své vlasti modlou a nyní se dočkal další pocty. Tým astronomů pod vedením Davida Sobrala pojmenoval po hvězdě Realu Madrid nově objevenou dosud nejjasnější galaxii v mladém vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Cristiano Ronaldo oslavuje gól v kvalifikačním utkání proti Arménii.

Článek
Fotogalerie

Označení CR7 - v terminologii astronomů Cosmos Redshift 7 - značí míru vzdálenosti a časové odlehlosti tělesa v kosmickém měřítku. Portugalští vědci však přiznali, že je při výběru názvu galaxie inspirovala identická a globálně proslulá módní značka skládající se z iniciál nejlepšího fotbalisty planety a čísla dresu, které jejich třicetiletý krajan nosí v Bílém baletu a oblékal ho i v předchozím působišti v Manchesteru United.

Objev nejjasnější vzdálené galaxie se známkami hvězd tzv. III. populace pomocí dalekohledu ESO/VLT (Very Large Telescope) je zásadním počinem týmu astronomů Evropské jižní observatoře (ESO).

První generace obrovských a jasných stálic, jejichž existence byla dosud přijímána pouze v teoretické rovině, vytvořily podle vědců plyn ve svých nitrech první těžší chemické prvky a byly až tisíckrát větší než Slunce.

Reklama

Související témata: