Hlavní obsah

Pád místo záchrany! Ve FAČR je bordel, zlobí se Čáslav, která doplatila na trest pro jiný klub

Praha

Ničeho se nedopustili, jen pykají za prohřešek, který provedl někdo úplně jiný. Čáslavští dohráli ČFL na 14. místě a slavili udržení, verdiktem řídícího orgánu Fotbalové asociace ČR ale klesli o místo a měli by spadnout do divize! Vskutku nebývale paradoxní situace nastala v třetí nejvyšší domácí soutěži fotbalistů.

Foto: viktoriejirny.cz

Fotbalisté Viktorie Jirny přišli v ČFL dodatečně o dvacet bodů.

Článek

Jak se vše seběhlo? Druhému celku tabulky, středočeským Jirnům, bylo za minulou sezónu odečteno dvacet bodů kvůli neoprávněnému startu záložníka Denise Tokara.

Ten podle Řídící komise pro Čechy od 16. března není členem FAČR, podle všeho neměl náležitě zaplacené příspěvky. Výsledkem ovšem je kontumace 0:3 v devíti utkáních, v nichž nastoupil. Jirny tak zčista jasna mají o dvacet bodů méně.

Ze druhého místa klesly na dvanácté. Na rozdělení bodů za zkontumované zápasy ovšem takřka osudově doplatila Čáslav, která se propadla za původně sestupující novobydžovský Union 2013.

Čáslav, která Jirny na hřišti porazila 4:2, totiž po přepočtech zůstala bodově na svém. Union, který s nimi původně prohrál 2:3, si kontumací o tři body polepšil a v tabulce se posunul před Čáslavské.

Bordel nebudeme podporovat, zlobí se Čáslav

Problém s neoprávněnými starty kvůli nezaplaceným příspěvkům a dalším administrativním pochybením není nijak řídký. Provází domácí soutěže všech úrovní a přináší rázné přesuny v tabulkách. Na nedostatky tohoto druhu se přichází (podle všeho náhodně anebo na cizí upozornění) v různých fázích soutěže, na výsledek klubu v ročníku to může mít fatální dopad.

V tomto případě tak v samém závěru soutěže podle dostupných informací proti startu zmíněného hráče úspěšně protestoval novobydžovský Union.

Čáslav je tak rázem přiřazena k dalším sestupujícím - Admiře, Chomutovu a Meteroru. A její vedení nešetří kritickými slovy.

"Za chybu samotné asociace má něco odnášet nevinné mužstvo? To ať se na mě představitelé nezlobí, ale pokud nás pošlou do divize, tak jejich systém podporovat nebudeme," uvedl místopředseda klubu a starosta Čáslavi Jaromír Strnad. "Zvažujeme, že se do soutěže nepřihlásíme vůbec. Všechno je výsledek toho, jaký je na FAČR bordel. A takový bordel nebudeme podporovat," dodal na klubovém webu.

Jirny se chtějí odvolat

Jirny mohou být v klidu. Na původně druhém místě sice mohly pomýšlet na to, že ve druhé lize nahradí Viktorii Žižkov, která nedostala licenci, ale příliš s tím nepočítaly.

"FAČR už před koncem soutěže rozesílala podklady kvůli licencím a ani jsme na to nereagovali. Vůbec jsme o druhé lize nepřemýšleli," řekl před časem ČTK sportovní ředitel Jiren Josef Jícha.

Rozhodnutí o rozsáhlé kontumaci ovšem nechápe. "Já čekám, až nám to přijde písemně, abychom se bránili a odvolali, protože pokud šlo o naše pochybení, tak nám měl být, dejme tomu, kontumován ten první zápas, protože pak už na to měli přijít," uvedl Jícha.

S ohledem na to, že podobně jako v minulých letech může ještě dojít k výrazným přesunům, nemusí být sestup Čáslavi definitivní.

ČFL totiž opouštějí také v tabulce páté Louňovice, přihlásily se jen do okresního přeboru, nejasný je osud Žižkova, vyloučeny nejsou další změny. Soutěž by měla být doplněna z divize. A kdyby tam nebyl zájem, mohla by se zřejmě rýsovat šance pro Čáslav.

Plánovaná letní elektronická revoluce FAČR by pro příště měla zamezit administrativním potížím tohoto druhu. Hráči bez patřičných náležitostí by neměli mít možnost nastoupit. Systém by jejich jméno vůbec neměl pustit do dokumentů spojených s utkáním.

Dosavadní praxe zároveň ukazuje, že řada případných neoprávněných startů v poslední době mohla  zůstat nepotrestána jen proto, že na ně nikdo neupozornil.

Konečná tabulka ČFL po úpravě dne 18.6.2015 :
1.FK Bohemians Praha83 bodů
2.Jiskra Domažlice68
3.Slavoj Vyšehrad64
4.MFK Chrudim58
5.Slavia Louňovice55
6.FK Králův Dvůr55
7.Loko VLTAVÍN55
8.SK ZÁPY53
9.Převýšov49
10.Štěchovice48
11.Benešov47
12.Viktorie Jirny46
13.PÍSEK44
14.Union 201344
15.Čáslav43
16.Admira Praha40
17.CHOMUTOV38
18.Meteor Praha VIII28

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen