Hlavní obsah

Na post trenéra fotbalistů Pobřeží slonoviny je 59 uchazečů

Ani Real Madrid, ani Chelsea, ani Barcelona. Největší zájem o místo trenéra vzbudil reprezentační tým Pobřeží slonoviny. Fotbalový svaz této africké země zveřejnil seznam uchazečů na uvolněný post, který čítá 59 jmen. Vybrat nástupce Francouze Hervého Renarda, který letos přivedl mužstvo k africkému zlatu, ale pak dal přednost nabídce z Lille, nebude snadné.

Foto: AC Sparta Praha

Útočník Bony Wilfried (vlevo) v reprezentačním dresu Pobřeží slonoviny, ilustrační snímek

Článek

Mnozí z uchazečů mají tak skromnou kariéru, že nestála ani za samostatné heslo na Wikipedii, ale nechybějí ani slavná jména. Ital Giovanni Trapattoni posbíral všechny nejcennější klubové trofeje, vedl squadru azzurru, Irsko i výběr Vatikánu. V poslední době o něm nebylo moc slyšet, ale v 76 letech se chystá vrátit do velkého fotbalu.

Francouz Raymond Domenech si dal ještě větší pauzu. Netrénoval od vyhazovu od národního týmu po fiasku na MS v roce 2010, kdy byl novináři zvolen nejhorším trenérem v historii francouzského fotbalu. Itálie a Francie mají mezi kandidáty největší zastoupení, obě země dodaly po 17 uchazečích. Ze známých tváří jsou mezi nimi například francouzský mistr Evropy z roku 1984 Didier Six nebo další bývalý reprezentant Laurent Fournier.

Ale do výběru přispěly i další země. Z Anglie poslal přihlášku Dave Jones, který v minulosti vedl Sheffield Wednesday, z Polska se ozval Henryk Kasperczak, který doma slavil třikrát titul s Wislou Krakov a v Africe už vedl Tunisko, Maroko, Senegal a Mali. Ve hře je i Stephen Keshi, přestože má platnou smlouvu u nigerijské reprezentace. A novou etapu chce v Abidžanu začít psát i Allen Bula, jehož v březnu vyhodili od týmu Gibraltaru.

Reklama

Související témata: