Hlavní obsah

Mercedes odjel do fotbalového důchodu. Rozlučka Švancaru dojala, dvakrát se rozplakal

Čestmír FolkSport.czPrávo

Zhruba pětatřicet tisíc fanoušků mu na přeplněném stadiónu za Lužánkami po závěrečném hvizdu bouřlivě aplaudovalo vestoje. Dojatý útočník Petr Švancara poté usedl na kapotu přistaveného mercedesu a symbolicky odjel do fotbalového důchodu. Jeho tým Starobrno Mercedes zdolal celek Los Hokejos v rozlučkovém zápase s kariérou divokým skóre 17:9. Sedmatřicetiletý hlavní aktér hrál každý poločas v jiném týmu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Fotbalista Petr Švancara přichází na trávník brněnského stadiónu za Lužánkami, kde se rozloučil s kariérou

Článek
Fotogalerie

„Byl jsem až zaskočený tím, jak moc se stadión zaplnil. Mrzí mě, že se někteří lidé do hlediště nedostali. Snad těch několik zranění, k nimž mezi návštěvníky došlo, nebude vážných a já se nedostanu k soudu," říkal po utkání starostlivě Švancara, který musel během střetnutí několikrát vyzývat některé neukázněné diváky, aby opustili prostory v hledišti, do nichž byl zakázán přístup.

I tak si prý svůj exhibiční zápas dokonale na hřišti užil. „Dvakrát jsem se i rozplakal. Nejprve když skóroval můj syn Daniel a pak ještě jednou na závěr, když mi fanoušci přistavili mercedes. To bylo pro mě velké překvapení," tvrdil Švancara, který před lety svoje působení ve Slavii přirovnal ke koupi mercedesu, který pak zůstane stát v garáži. Od té doby se už přezdívky Mercedes nezbavil.

Švancaru těšilo, že si i někteří další aktéři exhibičního duelu připomněli v sobotu za Lužánkami atmosféru, na niž byli zvyklí v době své hráčské éry. „Třeba brankář Pepa Hron, jenž tady pomohl Zbrojovce před 37 lety vyválčit titul. Ten byl tehdy na plné hlediště zvyklý. Nebo Patrik Siegl, Pavel Holomek, Křivánek, Cupák, Zúbek, Kolomazník či Cihlář, kteří zde odehráli v devadesátých letech řadu utkání před více než dvaceti tisíci diváky."

Vyroste za Lužánkami moderní stadión?

Velký brněnský patriot a fotbalový bavič doufá, že jeho rozlučkové střetnutí na stadiónu, který čtrnáct let chátral, bude významným impulsem pro výstavbu nového moderního stánku. „Moje víra, že za Lužánkami vyroste nejpozději do roku 2020, je čím dál větší. Měli bychom si vzít příklad z Plzně, která dokázala vybojovat tituly ve fotbale i v hokeji. Brno ji musí v dohledné době napodobit. A samozřejmě tady za Lužánkami," předsevzal si Švancara.

Našel podporu u brněnského primátora Petra Vokřála, který se utkání osobně zúčastnil. „Návštěva, jaká se na Švanciho exhibici sešla, je pro vedení města jasným zadáním, aby se zde nový stadión v dohledné době vybudoval. Udělám pro to maximum. Teď ovšem nemohu slíbit, zda to bude za tři, čtyři nebo třeba pět let. Už jsme ale na jeho výstavbu vytvořili pracovní skupinu. Sám jsem ve slavné éře Zbrojovky chodil jako fanda povzbuzovat do kotle, a tak dobře vím, co Lužánky pro Brňany znamenají," tvrdil Vokřál.

Reklama

Související témata: