Hlavní obsah

Platini ocenil Masopusta. Poslední rozloučení s legendou proběhne u ní doma na Julisce

Pocta pro legendu. V pondělí zesnulý fotbalista Josef Masopust získal od Michela Platiniho jako osmý hráč Cenu prezidenta UEFA za výjimečný přínos fotbalu. Zároveň bylo oznámeno, že poslední rozloučení s ikonou pražské Dukly se uskuteční ve středu 8. července na pražském stadiónu Juliska. Masopust na něm byl opravdu jako doma, protože blízko stadiónu také bydlel.

Foto: Sport.cz

Unikátní setkání tří držitelů Zlatého míče v pivnici U Fleků v prosinci 2010 - zleva Pavel Nedvěd, Josef Masopust a Michel Platini.

Článek
Fotogalerie

Stará garda internacionálů zavzpomínala na Josefa Masopusta.

Legenda českého fotbalu zemřela v pondělí ve věku 84 let. Smutečné obřad proběhne příští středu od 11:00 na Julisce, bude přístupný veřejnosti a doprovázen vojenskými poctami. Informoval o tom Petr Procházka, místopředseda Klubu přátel Josefa Masopusta.

Příhodnější místo než Dukla nemohlo být zvoleno. Juliska byla Masopustovým fotbalovým i životním osudem.

„Pepík byl na Julisce celý život jako doma, vždyť tady dole pod stadiónem bydlel. Ale bohužel, všichni jsme smrtelní," poukázal při pondělní neformální tryzně u Masopustovy sochy před hlavním vchodem jeho dlouholetý spoluhráč Jiří Čadek.

Platini stihl audienci den před smrtí

Paradoxně pouhý den před smrtí přišel Masopusta navštívit Michel Platini, aby mu udělil prestižní fotbalové vyznamenání.

„Před rokem jsem se rozhodl, že dám Cenu prezidenta UEFA české legendě, skvělému Josefu Masopustovi. Chtěl jsem Josefovi cenu dát v jeho rodné zemi a viděl jsem ho v neděli u něj doma předtím, než zemřel. Byl to dojemný zážitek, na který nikdy nezapomenu," líčí dojatý Platini, který přiletěl do Prahy na kongres UEFA a vyvrcholení ME do 21 let.

Masopust je teprve osmou osobností, která vyznamenání obdržela. Platini jí zatím ocenil Alfreda di Stéfana, Bobbyho Charltona, Eusébia, Raymonda Kopu, Gianniho Riveru, Franze Beckenbauera a Johana Cruyffa.

Reklama