Hlavní obsah

Jaký máte plat a auto? To se ptají Čecha nejčastěji děti v jeho Fotbalové škole

Robert NeumannSport.czPrávo

Devadesát malých fotbalistů sedí na trávníku, nedutají, hltají každé jeho slovo. „Ať se vám kemp líbí, doufám, že mě překvapíte," končí svoji řeč brankář Petr Čech. Čerstvá posila Arsenalu včera na Strahově oficiálně zahájila 10. ročník své letní Fotbalové školy pro děti od 7 do 15 let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tradiční modrou barvu vystřídala na desátém ročníku Fotbalové školy Petra Čecha červená.

Článek
Fotogalerie

Vzápětí si dítka rozebrali trenéři, dopolední fáze mohla začít. Čech se u každé skupinky zastavil, krátce se zapojil do tréninku. „Když někomu chceš přihrát, musíš s ním navázat oční kontakt, aby byl připravený míč převzít," radil při nácviku přihrávek ve zmenšeném, přehuštěném prostoru.

Školu poprvé vedl jako hráč Arsenalu, od pořadatelů ranního setkání s médii obdržel velký dort se znakem Kanonýrů a nápisem Good luck. Jeho transfer se odrazil i na oblečení účastníků kempu – modrou barvu Chelsea, kde Čech strávil 11 sezón, vystřídala červená Arsenalu.

Dění na hřištích tréninkového centra Sparty s ním bedlivě sledoval reprezentační trenér Pavel Vrba, host dne. „Mládež jsem vedl naposledy před třinácti lety, takže budu sbírat informace a až skončím u dospělých, vrátím se k žákům," vtipkoval Vrba, který vítá Čechův přestup na Emirates. „Těší mě, že se Petr rozhodl k nevysedávání na lavičce. Navíc, v Arsenalu bude muset dokazovat, že nepatří do starého železa, ale že je to gólman, jenž může klubu pomoct k cestě za trofejemi. To ho bude hnát," dodal Vrba.

Kouč plánoval, že se s Čechem zúčastní odpolední besedy. Otázkám dětí čelí česká jednička každoročně při návštěvě svého projektu. Na co se ho nejčastěji ptají? „Vedou dotazy na můj plat a auto. Letos ale čekám změnu. Vzhledem k tomu, že můj přestup je čerstvý, zvítězí asi otázky na Arsenal," smál se 33letý brankář.

Poslední týdny nevěděl, kde mu hlava stojí: posezónní turné s Chelsea v Austrálii, kvalifikace na Islandu, přestupová jednání s Arsenalem. O to víc se Čech do Prahy těšil. „Měl jsem to nabité, tady si to vynahradím. S dětmi přijdete na jiné myšlenky, odpočinete si jiným způsobem. Navíc je to desátý ročník, u toho jsem nechtěl chybět," podotkl Čech.

Jeho Fotbalovou školou prošlo téměř 1500 dětí, mimo jiné i z Asie a Severní Ameriky. Většina z nich se vracela. „V době, kdy jsme školu zakládali, měli jsme spoustu ideálů a myšlenek, měli jsme cíl, aby to fungovalo delší čas. To se povedlo," těší Čecha, který se poprvé zúčastní také závěrečného turnaje, jež je na programu v pátek.

Reklama