Hlavní obsah

Chile - Argentina 0:0, 4:1 po pen.Chile slaví historické vítězství v Copa América, Messi na trofej čeká

Santiago
Aktualizováno

Fotbalisté Chile vyhráli poprvé v historii jihoamerický šampionát Copa América. Chilané, kteří celý turnaj pořádali, ve finále zvítězili nad favorizovanou Argentinou v penaltovém rozstřelu. V zápase i v následném prodloužení branka nepadla. Nejlepší fotbalista světa Lionel Messi tak i nadále v seniorské reprezentaci čeká na první trofej.

Penaltový rozstřel ve finále mezi Chile a Argentinou.

 
Článek
Fotogalerie

Když zápas doputoval do penaltového rozstřelu, Messi byl prvním, kdo se z hloučku Argentinců odpoutal a šel na první pokutový kop. Proměnil. Jenže totéž se nepodařilo Gonzalo Higuaínovi a vzápětí také Everovi Baneguovi. Argentina si tak stejně jako v loňském finále mistrovství světa na trofej nesáhla, přestože se probojovala až do finále.

Ve finále se utkaly dva velmi ofenzivní celky a byli to domácí Chilané, kteří byli v úvodu zápasu aktivnější. Po Sánchezově akci střílel po zemi Vidal, gólman Romero jeho pokus ale zlikvidoval. K větším příležitostem se ale propracovali favorité z Argentiny. Po Messiho centru ze standardní situace hlavičkoval Agüero, brankář Bravo se ale blýskl reflexivním zákrokem.

Při jedné z útočných akcí se zranil Ángel Di María a po chvíli musel opustit hřiště. Nahradil ho Ezequiel Lavezzi, který se v nastaveném čase úvodní půle dostal do největší příležitosti zápasu. Míč do pokutového území zavezl Pastore, zpětnou přihrávkou našel fotbalistu Paris Saint-Germain. Lavezzi ale pálil jen doprostřed brány, do náruče Brava.

Smolař Higuaín

Ve druhé půli Chilané pokračovali v ofenzivním představení, Argentinci se poněkud překvapivě spoléhali na rychlé protiútoky. Velkou příležitost ke skórování měl Sánchez. Útočník Arsenalu si zaběhl za obranu a zvolil střelu z první. Bránu ale minul.

Vítězství na svou stranu mohli strhnout v samotném závěru nastaveného času Argentinci. Rychlý brejk založil Messi, přihrál doleva Lavezzimu, jenž ještě hledal na zadní tyči nabíhajícího Higuaína. Hráč Neapole měl ale míč na dlouhou nohu a napálil jen boční síť.

Následovalo prodloužení, v němž se diváci v Santiagu taktéž branky nedočkali. To jim na konci ale rozhodně nevadilo. Když totiž Sánchez proměnil čtvrtou penaltu Chilanů, bylo jasné, že na pátý finálový pokus, a navíc před domácími fanoušky, se Chilanům podařilo jihoamerický šampionát vyhrát.

Vítězství pro chilský národArgentina byla ve finále favoritem, neboť z 85 vzájemných zápasů prohrála jen šest a na jihoamerickém mistrovství ještě Chile nikdy nepodlehla. Nakonec ale musí na patnáctou kontinentální trofej čekat dál, naposledy ji získala v roce 1993.

"Prožíváme obrovský smutek, doslova muka," řekl Messiho spoluhráč z Barcelony Javier Mascherano, který jako jeden z mála argentinských hráčů byl ochoten s novináři mluvit. "Strašně nás to všechny bolí a bude to ještě horší," doplnil.

Kouč Gerardo Martino řekl, že si tým nezasloužil další bolestivou porážku. "Po 120 minutách velmi dobré hry měla podle mě vyhrát Argentina," uvedl trenér, který před čtyřmi lety dovedl do finále Paraguay a trofeje se rovněž nedočkal.

"Je to splněný sen, tahle generace hráčů si zasloužila takový triumf," radoval se Arturo Vidal. "A zaslouží si ho i chilský národ, potřebovali něco tak krásného, jako stát se šampiony Copy América," doplnil záložník Juventusu Turín.

Fotbalové mistrovství Jižní Ameriky v Chile - finále:
Chile - Argentina 0:0 po prodl., na pen. 4:1
Penalty proměnili: Fernández, Vidal, Aránguiz, Sánchez - Messi. Neproměnili: Higuaín, Banega (oba Arg.). Rozhodčí: Roldán - Guzmán, De la Cruz (všichni Kol.). ŽK: Silva, Medel, Diaz, Aránguiz - Rojo, Mascherano, Banega. Diváci: 45 693.
Chile: Bravo - Isla, Silva, Medel, Beausejour - Aránguiz, Diaz, Vidal - Valdivia (75. Fernández) - Sánchez, Vargas (95. Henríquez). Trenér: Sampaoli.
Argentina: Romero - Zabaleta, Otamendi, Demichelis, Rojo - Pastore (81. Banega), Mascherano, Biglia - Messi, Agüero (74. Higuaín), Di María (29. Lavezzi). Trenér: Martino.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň