Hlavní obsah

Lloydová hattrickem vystřílela Američankám titul mistryň světa

Američanky vyhrály potřetí fotbalové mistrovství světa. V repríze finále minulého šampionátu zvítězily nad obhájkyněmi titulu z Japonska 5:2. Hattrickem k tomu přispěla Carli Lloydová, která se stala se šesti góly spolu s Němkou Célií Šašičovou nejlepší střelkyní turnaje a zároveň byla zvolena nejlepší hráčkou mistrovství.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Americké fotbalistky slaví zisk zlatých medailí na mistrovství světa žen ve Vancouveru.

Článek
Fotogalerie

Američanky naposledy slavily titul v roce 1999. Následně dvakrát získaly bronz při dvojím triumfu Němek a před čtyřmi lety podlehly v zápase o zlato Japonkám. Těm se pomstily už o rok později ve finále olympijských her v Londýně a návrat na trůn dokonaly nyní ve Vancouveru.

Za titulem je nasměrovala Lloydová dvěma góly v úvodních pěti minutách. Navíc za dalších deset minut dokonala hattrick a zvyšovala už na 4:0, jelikož těsně předtím se prosadila i Holidayová.

"O něčem podobném jsem snila, ale nikdy jsem si nepředstavovala, že by to vyšlo takhle dokonale. Ani tomu nemůžu uvěřit. Náš vstup do zápasu se zapíše do historie," řekla Lloydová. "Ukázaly jsme, že si titul zasloužíme. Šly jsme za ním a teď ho máme," radovala se.

Ve 27. minutě sice Američanky po 540 minutách přišly o neprůstřelnost a inkasovaly zásluhou Ogimiové, ale skvěle rozehraný zápas už si nenechaly vzít. Nerozhodil je ani vlastní gól Johnstonové, naopak hned vzápětí zvýšila Healthová a definitivně rozhodla o triumfu týmu USA.

Spolu s Lloydovou dostaly cenu pro nejlepší hráčky také Amandine Henryová z Francie a Japonka Aja Mijamaová. Nejlepší brankářkou byla zvolena Američanka Hope Solová a cenu pro nejlepší mladou hráčku převzala Kanaďanka Kadeisha Buchananová.

Při závěrečném ceremoniálu a předávání cen fanoušci na stadionu vypískali funkcionáře mezinárodní federace FIFA, nad níž visí korupční skandál. Kvůli tomu nedorazil do Vancouveru předseda Sepp Blatter a ceny předával viceprezident a šéf afrického fotbalu Issa Hayatou, který je rovněž podezřelý, že prodával svůj hlas při volbě pořadatele MS 2022.

Triumfem zřejmě zakončí bohatou reprezentační kariéru pětatřicetiletá hvězdná útočnice Abby Wambachová. "Teď by byl asi nejlepší čas skončit, že? Ale já si teď chci užít oslavy a pak uvidíme," řekla Wambachová, která odehrála za národní tým 248 zápasů a vstřelila v nich rekordních 183 branek.

Finále mistrovství světa ve fotbale žen ve Vancouveru:
USA - Japonsko 5:2 (4:1)
Branky: 3., 5. a 16. Lloydová, 14. Holidayová, 54. Heathová - 27. Ogimiová, 52. vlastní Johnstonová. Diváci: 53.341 (vyprodáno).

Reklama

Související témata: