Hlavní obsah

Bývalý šéf inspekčního týmu FIFA dostal sedmiletý zákaz činnosti

Bývalý šéf chilského fotbalu Harold Mayne-Nicholls, který vedl inspekční tým FIFA před volbami pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022, dostal od mezinárodní federace sedmiletý zákaz činnosti za porušení etických pravidel. Čím přesně se někdejší předseda technické komise FIFA provinil, federace neoznámila s tím, že tak může později učinit etická komise. Mayne-Nicholls se hodlá proti trestu bránit.

Foto: Profimedia.cz

Chilan Harold Mayne-Nicholls

Článek

"Odvolám se k vyšším instancím ve FIFA i Sportovnímu arbitrážnímu soudu. Divím se, že FIFA informuje o trestu, který mohou další soudy pozměnit," řekl funkcionář podle agentury AP. O detailech případu má prý od etické komise zakázáno mluvit. Z dokumentů, z kterých cituje agentura Reuters, vyplývá, že Mayne-Nicholls v minulosti požadoval od katarských představitelů různé výhody a služby pro sebe a své blízké.

FIFA od konce května čelí rozsáhlému korupčnímu skandálu, který rozpoutali američtí vyšetřovatelé. Podle nich se uplácelo v minulosti i před volbou dějišť mistrovství světa. Jméno Maynea-Nichollse v této souvislosti nepadlo.

Čtyřiapadesátiletý chilský funkcionář byl ale v minulosti obviněn z toho, že lobboval za úspěch Kataru při kandidatuře na pořádání MS v roce 2022. Katařané právo hostit turnaj skutečně získali, i když zpráva vypracovaná inspektory vedenými Maynem-Nichollsem upozorňovala na problémy spojené s vysokými teplotami a malou rozlohou země. Světový šampionát v roce 2018 získalo Rusko.

Mayne-Nicholls loni uvažoval o tom, že se bude ucházet o funkci předsedy FIFA, ale nakonec kandidaturu nepodal. Šéfem mezinárodní federace byl v květnu znovuzvolen Sepp Blatter, ale o pár dnů později dal kvůli korupčnímu skandálu funkci k dispozici. V zimě by se měly volby konat znovu.

Reklama

Související témata: