Hlavní obsah

Rusové připravují MS, ale veřejnost podle průzkumu ztrácí zájem o fotbal

Moskva

Rusko se sice připravuje na roli hostitele fotbalového mistrovství světa v roce 2018, ale v zemi panuje rekordní nezájem o fotbalové dění. V průzkumu státní agentury VTsIOM uvedlo 73 procent Rusů, že je fotbal nezajímá. Před deseti lety to bylo jen 43 procent dotázaných. Pouhých osm procent Rusů se považuje za velké fanoušky.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Trenér ruské fotbalové reprezentace Fabio Capello.

Článek

Podle ministra sportu Vitalije Mutka se na nezájmu lidí o fotbal promítají skandály, nezajímavá ruská liga a také špatné výkony národního týmu. "Zájem o fotbal není velký," připustil Mutko pro agenturu TASS.

Nezájem se promítá i do ruské ligy. V minulé sezóně chodilo na zápasy v průměru 10 tisíc fanoušků, což je nejméně v devatenáctileté historii soutěže. Podle šéfů klubů jde však jen o dočasný pokles i kvůli tomu, že některé stadióny jsou zavřené kvůli rekonstrukci pro mistrovství světa.

Fanouškům nedělá radost ani sborná. Národní tým v červnu prohrál 0:1 s Rakouskem a hrozí mu, že nepostoupí na mistrovství Evropy 2016. Ve skupině je třetí se ztrátou čtyři bodů na postupové příčky. Hned 53 procent dotázaných v průzkumu si myslí, že reprezentaci by už neměl vést italský trenér Fabio Capello, zatímco jen 19 procent se vyjádřilo pro jeho setrvání ve funkci.

Problémy má i Ruský fotbalový svaz, který se potýká s dluhy, skandály a momentálně je i bez předsedy.

Reklama

Související témata: