Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Josefem Masopustem proběhne ve středu na Julisce

Se všemi vojenskými poctami proběhne ve středečním dopoledni na pražské Julisce poslední rozloučení s legendárním fotbalistou Josefem Masopustem. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 1962 a stříbrný medailista za světového šampionátu v Chile ve stejném roce zemřel 29. června po dlouhé nemoci ve věku 84 let.

Foto: Zdeněk Havelka, ČTK

Josef Masopust

Článek
Fotogalerie

Stará garda internacionálů zavzpomínala na Josefa Masopusta.

Brány pražské Julisky, kde Josef Masopust zažíval největší chvíle své kariéry vyšperkované osmi mistrovskými tituly v barvách Dukly, se pro veřejnost otevřou již v 9 hodin. Do půl jedenácté pak bude možné se poklonit památce zesnulého, položit květiny a zapsat se do kondolenčních knih. Smuteční obřad pak začne v 11 hodin.

Masopust, který byl jednou z největších osobností v historii českého fotbalu, začal svou kariéru na severu Čech. Nastupoval za Most a Teplice, odkud přišel v roce 1952 do nově vytvořeného armádního klubu sídlícího původně na pražském Strahově a měnícího jména z ATK a ÚDA na Duklu Praha. Klubu zůstal věrný dlouhých patnáct let, poslední dvě sezóny kariéry pak prožil jako hrající trenér belgického Crossingu Molenbeek.

Za československou reprezentaci sehrál Masopust 63 zápasů, získal s ní stříbro na MS 1962 v Chile a bronz na ME 1960 ve Francii.

Úspěšný byl i jako trenér. V roce 1978 vyhrál ligu se Zbrojovkou Brno, v letech 1984 - 1987 vedl i československý národní tým.

V roce 2000 byl Masopust zvolen českým fotbalistou století před Josefem Bicanem a Ivem Viktorem. Za svého nejlepšího hráče v historii ho vybrala i FAČR k 50. výročí UEFA a mezi 100 nejlepších fotbalistů historie ho zařadil rovněž legendární Brazilec Pelé.

Reklama