Hlavní obsah

Někde bude chyba. Tři prohry, 114 inkasovaných gólů! To je premiéra fotbalového trpaslíka

Port Moresby

Ta bilance je ohromující. Jak to jen zvládli? Za tři zápasy dostali fotbalisté Mikronésie 114 gólů, všechna utkání samozřejmě prohráli a ani jednu branku nezaznamenali. Mužstvo z Pacifiku za sebou má účastí v kvalifikaci o OH v Riu 2016 mezinárodní premiéru. Drsnou.

Debakl Mikronésanů

 
Článek

Výsledky nahrávají posměváčkům. To se snad nějak pokazila příprava... 0:30 s Tahiti, 0:38 s Fidži a 0:46 s Vanuatu. Ten poslední hrozivý výsledek je novým rekordem v mezistátních zápasech, soupeřem přitom byl tým, který v žebříčku FIFA uzavírá druhou stovku pořadí. Maximum do tohoto turnaje držela Americká Samoa, když v roce 2011 v kvalifikaci MS prohrála s Austrálií 0:31.

Jenže město Port Moresby a Papua Nová Guinea, kde se soutěž hraje, viděly negativní rekord jen tak trochu napůl. Mikronésie totiž zatím není plnohodnotným členem FIFA, navíc v kvalifikaci OH šlo jen o zápasy týmů do 23 let, jak nakazují regule.

Ale pro Mikronésany je to tak jako tak cenná zkušenost. Teď volají o pomoc. Žádají o přijetí do FIFA za řádného člena. „To přivede technickou pomoc a vše ostatní. Byla by to obrovská vzpruha," uvedl australský kouč týmu Stan Foster po nezdarech.

Přiznal, že se Mikronésané báli, aby je příště někdo ještě do nějaké soutěže vzal. Oddechl si, když organizátoři této části kvalifikace uvedli, že nemají problém s tím, když hrají i takového týmy. A vlastně kdo ví, co bude za čtyři roky.

Zapojení do rozvojového programu může přinést vzestup, který už i z dalších exotických ostrovních týmů udělal alespoň jakžtakž konkurenceschopné celky.

Reklama

Související témata:
Mikronésie